Коледните дръвчета ни разболяват

Коледните дръвчета ни разболяват

Коледните дръвчета ни разболяват

Учени от щатския университет в Ню Йорк са убедени, че коледните дръвчета са виновни за голяма част от заболяванията през празничния сезон – от дихателни проблеми, до кашлица и безсъние, съобщи британският вестник „Телеграф“.

Американските изследователи решават да анализират игличките и кората на 28 иглолистни дръвчета от най-разнообразни видове, след като наблюдават пик в респираторните заболявания в седмиците около 25 декември. Те откриват 53 вида плесен. 70 процента от нея може да предизвика сърбеж в носа, сълзене на очите, кашлица, трудност при дишането, болки в гърба, умора и проблеми със съня.

Част от плесента би могла да доведе и до по-продължителни проблеми, свързани с белия дроб. Дори до бронхит и пневномния, предупреждават изследователите.

Ако все пак настоявате да се сдобиете с истинско коледно дръвче, д-р Лорънс Курландски, ръководител на проекта, съветва следното – намокрете го и го оставете да се изсуши, преди да го вкарате в дома си. Освен това не го дръжте твърде дълго след празниците, тъй като плесента принципно вирее най-добре в топли помещения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ