Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Началото на парашута (из "Книга на началата")

Началото на парашута (из "Книга на началата")

Принципът на действие на парашута е описан още от Леонардо да Винчи през 1480г., но първата му демонстрация е дело на френския физик Луй-Себастиян Ленорманд, който през 1783 г. скача от едно дърво, държейки два чадъра.

Има свидетелства за подобни опити в Китай през 90 г. пр. Хр. През 1797г. е и първият истиниски скок с парашут. Андре-Жак Гарнеран скача от въздушен балон от височина 2000 метра, като използва парашут с кош под него. Съпругата на Гарнеран Жан-женевиев става първата жена парашутистка след скока си през 1799 г. първият успешен парашутен скок от самолет е направен през 1912 г. от капитана на американската армия Алберт Бери.

По време на Първата световна война летците не получавали парашути. Самолетите били малко и според върховното командване пилотите трябвало да се опитат да избягат по най-бързия начин от въздушния бой и да катапултират, а не да се опитват да спасят самолета.

Стотици загинали в горящи самолети са или катапултирали без парашути са умрели при падането. Управляемият парашут е създаден по време на Виетнамската война в края на 60-те години на 20 в. С тях катапултиралите пилоти можели да насочват движението си и да се върнат зад огневата линия.

Из "Книга за началата". Книгата може да бъде поръчана от електронния магазин на сп. Мениджър - тук. Специално за вас тя е на промоционална цена от 6 лв.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ