11 правила от етикета на полетите

11 правила от етикета на полетите

Освен ако имате щастието да летите в първа класа, полетите могат да бъдат много стресиращо и изтощително преживяване. И все пак, онези от нас, които не могат да си позволят лукса на първа класа, трябва да спазват няколко правила, за да подобрят комфорта по време на пътуването. Следвайте ги и вероятно следващият ви полет ще бъде много по-приятен (стига и другите пътници да спазват етикета).

1. Уважавайте тоалетната
Не прекарвайте вътре прекалено много време и не оставяйте бъркотия след себе си. Погрижете се за собствената си безопасност, като не се опитвате да се присъединявате към клуба на правилите секс на километри над земята. Нехигиенично е!

2. Наглеждайте децата си
Родители, вероятно сте изтощени, но рожбите ви са ваша отговорност.
Пасажери, които имате оплаквания, говорете с родителите, вместо да мъмрите децата. Не ви е работа да коригирате тяхното поведение. Освен това е по-вероятно да вбесите единствените хора, които могат да прекратят ритането по седалката ви.

3. Погрижете се за аромата си
Вземете предвид факта, че прекалено силните парфюми могат да са също толкова неприятни в затворено помещение, колкото и лошата миризма. Ако пък сте решили да хапнете преди полета, изберете храна, която не оставя силни следи.

4. Обмислете избора на поза, в която да спите
Може би е добра идея да инвестирате във възглавничка, за да не се озовете върху рамото на съседа си. Ако сте в средата или откъм пътеката, не полагайте глава върху таблата пред вас, за да могат другите двама да преминават, без да се налага да ви будят.

5. Пътникът на средната седалка получава облегалките за ръце.
За разлика от пасажерите откъм прозореца и пътеката, седящият в средата няма възможност нито да опъне краката си, нито да си отпусне главата.

6. Не принуждавайте хората да говорят с вас
Повечето пътници искат да летят в тишина, но вероятно биха били твърде учтиви, за да ви игнорират.

7. Напускайте мястото си само когато е удобно
Планирайте посещенията до тоалетната няколко хода напред. Ако видите, че се задава член на обслужващия екипаж, бутащ количка, останете на мястото си. Освен това се подразбира, че ставането преди таблите и отпадъците да са събрани, е табу.

8. Не заемайте цялото място за багаж над седалката
В ерата на платения ръчен багаж място винаги ще се намери. Не заемайте прекалено много пространство, поставяйки чантата си хоризонтално. Ако имате две, сложете по-малката под седалката пред вас.

9. Ако трябва да спуснете облегалката си назад, направете го внимателно.
Погледнете назад, преди да спуснете облегалката си и предупредете пътника, в чието лично пространство смятате да нахлуете, за да може той да премести вещите си от таблата. Изправяйте облегалката си по време на хранене.

10. Не се напивайте
Няма нищо лошо в това да изпиете 1-2 питиета, за да мине времето по-бързо, но запазете адекватното си поведение. На никого няма да е приятно да ставате до тоалетната на всеки 20 минути и да миришете на алкохол.

11. Бъдете любезни към обслужващия екипаж
Стюардесите не са измислили правилата за прибирането на таблите, стягането на коланите и изправянето на облегалките преди кацане. Досадно и невъзпитано е да си го изкарвате на тях, а и това би довело до забавяне на полета.

Източник: BusinessInsider.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ