17 професии, които филмите пресъздават погрешно

17 професии, които филмите пресъздават погрешно

17 професии, които филмите пресъздават погрешно

Би трябвало киното и телевизията да са отражение на реалния живот, но когато става въпрос за професии, неточностите са навсякъде. Журналистките, например, невинаги спят със своите източници, нито пък всеки адвокат има поне едно свръхзнаково дело от национално значение, както е в сериала „Къща от карти”.

За да обърне внимание на този проблем, потребител на Reddit, използващ псевдонима randszao, наскоро публикува в платформата следния въпрос: „Коя част от професията ви най-често е погрешно преставена във филмите?” Ето и някои от отговорите на публиката:  

1. Пекар

Във филмите: Очарователни, приличащи на приказни феи млади момичета със спретнати прически и искрящи престилки.

Действителност: „Работя в пекарна и всеки ден обикалям около четири гигантски фурни. Абсурдно е колко пот може да произведе тялото ми. Докато дойде краят на работния ден, престилката ми е като парцал.” (Потребител: Crusty_Toast)

2. Адвокати

Във филмите: Хора, които непрекъснато водят изключително важни и напрегнати дела и се обличат безупречно.

Действителност: „Съдебните битки са точно обратното на секси и вълнуващи. Те са скучни, монотонни и като че ли продължават вечно. Няма експертни свидетели, изненадващи доказателства или шокиращи признания, които водят до обрат - просто един кошмар.” (Потребител: Devec79)

„По-голямата част от работата ни включва проучвания, писане и съветване, а не представяне на доказателства и бранене на тези през жури.” (Потребител: Oliver_Babish)

3. Масажист

Във филмите: Сексуални хищници, които прелъстяват клиентите си и работят само със слаби и красиви хора.

Действителност: „Не правя секс с клиентите си, нито пък имам някакви по-интимни взаимоотношения с тях. За 2 години съм получавала само едно предложение.” (Потребител: MsCatnip)  

4. Еколог

Във филмите: Непрекъснато са навън, провеждат експерименти с най-различни химични вещества или защитават природата.

Действителност: „Прекарвам 90% от времето си в писане на доклади в офиса.” (Потребител: shadowaway)

5. Програмист

Във филмите: Хора, които седят прегърбени пред компютрите, носят очила и непрекъснато се опитват да пробият някоя система.

Действителност: „По-голямата част от деня ми не включа бясно писане, а протяжно преглеждане на форумите.” (Потребител: bsaltz88)

6. Графичен дизайнер (и изобщо всяка една  творческа професия в големия град)

Във филмите: Живот в шикозно и много добре декорирано таванско помещение в центъра.

Действителност: „Телевизионните предавания и филмите си мислят, че мога да си позволя квартира в центъра с тази заплата?!” (Превод: Ghibli_Guy)

7. Охранители

Във филмите: Като корави мъже, които пречат на злодеите да изпълнят пъклените си планове.

Действителност: „Моля, не стреляйте по охранителя. Той изкарва по 12 долара на час и ако само насочите оръжие към него, той ще ви даде и ключовете, и всичко, което ви е нужно.” (Потребител: Nissir)

(Принципно, не е добра идея да стреляте по когото и да било!)

8. Психолози

Във филмите: Хора, които кимат с глава и драскат в тефтерите си, докато слушат как пациентите им говорят за личните си животи.

Действителност: „Мнозинството от клинични психолози, които са получили образованието си в престижни университети през последните 25 години, не слушат как хората им разказват за своите мечти. Терапията е интерактивен и често много оживен процес.” (Потребител: PainMatrix)

9. Рецепционист

Във филмите: Четат списания, пилят си ноктите, не обръщат внимание на живота, нито му се наслаждават.

Действителност: „Нямам супердълги нокти, които да пиля, докато съм на работа.” (Потребител: Sassyonassass)

10. Археолог

Във филмите: Изравят вкаменелости или изживяват епични приключения като в поредицата за Индиана Джоунс.

Действителност: „Няма нищо общо с Индиана Джоунс. Артефактите са важни, но контекстът обикновено е по-важен, защото съдържа ценна информация. Освен това работим бавно и внимателно.” (Потребител: Balaena_mysticetus)

11. Библиотекар

Във филмите: Четат и от време на време правят забележка на посетителите да са тихи.

Действителност: „Всъщност, през по-голямата част от деня помагаме на хората да пишат автобиографии, учим възрастни хора как да работят с компютри и правим повече клекове, отколкото средностатистическия търговец на дребно (работил съм и в двете сфери повече от веднъж). Освен това, хората смятат, че сме остаряла стока, която се занимава само с книги, но отдаваме повече видеокасети и дискове, отколкото печатни издания, а и боравим с все повече електронни материали.” (Потребител: DarthStupidious)

12. Шофьор на камион

Във филмите: Глупави селяндури.

Действителност: „Обличаме се (предимно) добре, говорим добре и обичаме технологиите. Средностатистическият професионален шофьор разполага с повече техника в камиона си, отколкото други имат у дома.” (Потребител: uss_intega)

13. Сервитьор

Във филмите: Ако не ви харесат, ще ви се изплюят в ястието.

Действителност: „За 6 години никога не съм виждал колега да се изплюе в поръчката на клиент. Обикновено говорим глупости в кухнята и ви се подиграваме.” (Потребител: bt_m_nts)

14. Банкер

Във филмите: Хората, в чиито глави опират пистолет по време на обир.

Действителност: „Няма стотици хиляди долари, които стоят върху една маса в центъра на трезора. Последните приличат повече на оръжейни сейфове, отколкото на големи стаи с кръгли врати. Всеки клон има на разположение не повече от $400 000.” (Потребител: Dunter_Mutchings)

15. Инженер

Във филмите: Ненормално умни хора със свръхчовешки компютърни умения.

Действителност: „Не мога да събирам големи числа наум. За тази работа има калкулатори.” (Потребител: MarchMay)

16. Учители

Във филмите: Личности, които драматично променят живота на децата по невероятни начини.

Действителност: „Представата от филмите е вярна, но получаваме ниски заплати и през повечето време се чудим как да накараме децата да учат и когато не им предстои тест.” (Потребител: Mark_Bellhorn)

17. Журналисти

Във филмите: Хора, които винаги надушват сензациите, стоят прегърбени пред компютрите или, ако са жени, спят с източниците си.

Действителност: Не спим с източниците си, но постоянно търсим нови истории и, да, стоим прегърбени пред компютрите. Освен това проверяваме телефоните си на всеки 30 секунди.

Източник: APlus.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ