20 незаменими кухненски съвета

20 незаменими кухненски съвета

20 незаменими кухненски съвета

Готвенето понякога се превръща в истински ад: пръска масло, кипи мляко, прегорялата тенджера не се измива... и на всичко отгоре плачем от лука.

Adme.ru подбра съвети за готвене, почистване и организация на кухненското пространство, за някои от които може да не сте подозирали.

Съвети за готвене

1. Как бързо да почистите плодовете и зеленчуците от семките

За да изчистите лесно семената от тиквичката, използвайте специалната лъжица за сладолед. Нейният заострен край помага лесно да се отделят семената.

2. Как да отделите излишната мазнина от приготвената храна 

Ако готовото ястие се оказало много мазно, може лесно да отделите излишната мазнина с помощта на парченце лед и салфетка. Загънете леда в салфетката и го прокарайте по повърхността на ястието. Ледът привлича плаващата мазнина като магнит и тя застива на салфетката.

3. Използвайте фолиото като главен готвач

Фолиото се разтяга и се къса? Съхранявайте го в хладилника - както постъпват всички главни готвачи по света. Със студеното фолио се работи лесно, по-малко прилепва и не предизвиква обичайното раздразнение.

4.  Как лесно да обелим цитрусовите плодове

Пуснете плодовете в микровълновата за 20 секунди, след което лесно ще обелите кората.

5. Как по-лесно да обелим варените яйца

Добавете сода или оцет във водата при варенето на яйцата. Двете вещества проникват под кората и улесняват отделянето от белтъка.

6. Как да изцедим повече сок от цитрусовите плодове

Първо охладете плодовете, след което ги сложете в микровълновата за 15-20 секунди.

7. Как лесно да настържете мек кашкавал

Ако кашкавалът е мек, сложете в камерата за половин час, преди да го настържете. Втвърденият кашкавал няма да лепне и да се размазва по рендето.

8. За да не плачете от лука

Преди да нарежете лука, сложете го в камерата за 30 мен. Този начин е подходящ само ако ще го варите или запържвате, но не и за салати.

9. Как се варят макарони

За да не чакате водата, в която се приготвят макароните, да изкипи, сложете дървена лъжица върху тенджерата. Дървото не позволява на пяната да прелива над ръба.

10. Как се пече цяло пиле

Когато печете кокоша ли друга птица цяла, сложете я на гърдите, където е повечето месо - колкото по-близо е до източника на топлина, толкова по-бързо ще се опече.

11. Пергаментова хартия за мъфини

Ако нямате специални формички за кексчета, използвайте пергаментова хартия вместо тях. Още повече по този начин ще получите нестандартни мъфини, които ще бъдат по-интересни.

12. Как да стоплим тестените изделия в микровълновата

За да стоплите пица или друго тестено ястие в микровълновата фурна, поставете до него чаша с вода. Така изпаряващата се влага няма да позволи да се изсуши запечената коричка.

Съвети за съхранение

1. Как да съхраняваме свежи подправки

За да съхраните всички полезни вещества на зелените подправки, замразете ги във формички за лед - може да използвате зехтин или вода.

2. Как да съхраняваме изчистените орехи

Замразете изчистените от черупката орехи - така те съхраняват всички полезни свойства, вкус и аромат. Изсипете изчистените орехи в херметично затворен съд, плътно затворете и сложете в камерата. Печенето убива най-полезните вещества.

Още едно преимущество на този начин на съхранение е, че не се появява горчив привкус.

Съвети за почистване

1. Как да изчистим чугунените съдове

За да не се образува ръжда, чугунените съдове не трябва да се чистят по обичайния начин. За изчистването е най-добре да се използва обикновена сол. Така съдовете ще се изчистят от миризмата на храна.

2. Как да махнем неприятния мирис от ръцете си след готвене

За да отстраним мириса на лук или чесън, използвайте лимон или сода бикарбонат. Просто натрийте ръцете си и измийте с вода.

3. Как да върнем на съдовете първоначалния блясък

За да върнете блясъка на хромираните съдове, измийте ги с разтвор от оцет и вода. Ако нямат електрически елементи, за най-добър ефект може да се оставят за цяла нощ в такъв разтвор.

4. Как да върнем дървените лъжици в работно състояние

Дървените лъжи;и и лопатки с времето загубват първоначалния си вид и придобиват неприятен мирис. Като че ли има само един изход - да ги изхвърлим. Но ако ви е жал да се разделяте с любимите си кухненски помощници, има решение - изварете ги във вода и ги изсушете на слънце. Така ще отстраните неприятния мирис и ще им дадете втори живот.

5. Как да изчистите дървените дъски за рязане

За да премахнете от дървените дъски мириса и остатъците от храна, натрийте ги с голямо количество сол и ги оставете така за 10 - 15 минути. След това ги изтрийте с половинка лимон и ги изсушете.

7. Как да запазите рецептите си чисти

Често готвим по книги или по наши собствени записки. Понякога е трудно те да се разположат удобно на масата, отворени на нужната страница. Освен това може да се опръскат при готвене. За да ги запазите от замърсяване, закачете ги на закачалка за панталони – отворени на страницата, която ви трябва.

Подобни новини четете на Обекти;

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка