6 невероятни открития чрез Google Earth (2)

6 невероятни открития чрез Google Earth (2)

Google Earth е не само забавна програма за свободното време, смятат от cracked.com. От 2005 г., когато тя стана достъпна за потребителите в мрежата, Google Earth стана повод за много любопитни научни открития. Продължаваме да ви разказваме за тях.

   4. Огромен древен капан за риби. Докато изследват западния бряг на Уелс, археолози откриват нещо необичайно във водите на просторния плаж Попит Сандс, където се намира устието на река Тейфи. Те забелязват гигантско подводно съоръжение с формата на буквата “V”. Това впоследствие се оказва древен риболовен капан. Странната структура била забелязана от Google Earth.

Този вид капани са използвани от древните рибари, за да хващат големи количества различни видове риби. Животните влизали в него, насочени от течението на приливите, следено от опитните риболовци. Капанът е дълъг повече от 250 метра и е поставен преди най-малко 1000 години, установили по-късно специалисти, пристигнали на мястото. Смята се, че на дъното на загражденията са били поставяни гигантски мрежи.

   3. Нова предшественик на хората. На Коледа през 2007 г. проф. Лий Бъргър решил да отдели малко от свободното си време на празника, като потърси пещери чрез Google Earth. Тогава случайно му направил впечатление модел на пещера и вкаменелости около района, смятан за люлката на цивилизацията край Йоханесбург. Професорът идентифицирал 500 нови места, където според него било възможно древни предци на човечеството да бъдат погребани.

През август 2008 г. той пристигнал на мястото със сина си и кучето си. Докато изследвал едно от местата, които бил забелязал чрез Google Earth, се натъкнал на останките на момче и жена, които не били откривани досега. По-късно намерените от него хора с малък, развит мозък, дълги ръце и крака и развит таз, били описани като Australopithecus sediba. Учените предполагат, че това е вероятно преходният вид между Australopithecus Africanus и Homo habilis.

Очаквайте продължение!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ