Рекламата, която изненада цяла Австралия

През месец септември миналата година най-популярната марка икона в света – Coca-Cola, направи нещо неочаквано в Австралия. Успя да изненада цялата държава. Как се случи това?

 150 от най-често срещаните имена в Австралия бяха публикувани върху червените етикети на познатите, пластмасови бутилки Coca-Cola. Защо? Защото от компанията установяват, че в рамките на предишния месец 50% от тийнейджърите и младите хора в страната не са опитвали напитката. Ето защо са впрегнати силите на уникалния, иновативен маркетинг на Coca-Cola.

 „Трябваше да създадем отново връзка с Австралия”, обясняват от компанията. „Затова решихме да направим нещата лични”.

 След като отпечатват имената интернет се взривява от коментари, публикувани в популярните в Австралия социални мрежи от младежите. От компанията обаче не коментират, запазвайки усещането за тайнственост. И провокирайки любопитството, което безспорно е всепризнат помощник в света на запомнящата се реклама. И докато шумът около кампанията нараства повече и повече, от Coca-Cola вербуват нови и нови фенове. И ги правят лица на инициативата си.

 След това от компанията откриват идеята си публично. И молят всички навсякъде да споделят една Coca-Cola. Идеята е: „Ако познавате Кейт, споделете кола с нея”. Или Мил, или Дейв. Съобщението е разпространено навсякъде. Във всички медии, във външната реклама. Дигитално и интерактивно. На гигантски билбордове. На където и да се обърнат, младите австралийци виждат името си изписано върху червения фон с бяло, вместо надписа Coke. Медиите бързо обръщат внимание. В блоговете се коментира.

 Идеята се харесва на австралийците. Всеки обича да чува името си. В човешката природа е. До Coca-Cola достигат хиляди запитвания да бъдат направени коли с други, различни имена. Компанията създава специални павилиони, в който нейни представители публикуват и създават всяко име върху кутийка на Coca-Cola. Това много се харесва на младежите и те започват да се редят с часове.

 Междувременно от компанията правят онлайн допитване във Facebook сред младите австралийци с въпроса с кого най-много биха искали да споделят една кола. След като 65 хил. души участват се решава, че това са Лаура, Брандън, Фил, Емили и други 46 имена.

 Резултатът: В рамките на 3-те месеца на кампанията се покачва със 7% консумацията на Coca-Cola сред младите австралийци. 5% повече хора пият кола. Транзакциите на продажбите нарастват с повече от 3%. Обемът с 4%. Отчетено е 870% увеличение на Facebook трафика от Австралия в страницата на Coca-Cola.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите