Sony, която вдъхнови Apple

Когато бил 25-годишен, Стив Джобс имал любим плод – ябълките. Той дори работел в овощна градина. Това била една от причините по-късно, когато избирал име на компанията си, да я кръсти Apple, разказа преди време на конференция легендата в американския рекламен бизнес Лий Клоу от агенция TBWA в Щатите, която е дългогодишен рекламен партньор на Apple.

Клоу е работил с Джобс в продължение на 30 години, създавайки някои от най-известните и успешни реклами в маркетинг историята. Например революционната „1984” на Apple, в която компанията се рекламира без да е показан нито един неин продукт и успява да измести вниманието от конкурента гигант на времето IBM. Или тази със силуетите на iPod. Автор е на слогана “Think Different”.

Рекламната работа за Apple от десетилетния е пазена в строга тайна, както и всичко друго, свързано с компанията. В наши дни рекламната фабрика на Apple TBWA/ Media Arts Lab продължава да държи криейтив процеса си за Apple строго секретен. Gizmodo дори посочи, че тя умишлено работила за компанията извън собствената си сграда.

Въпреки цялата мистериозност, пред публика през 2013 г. Клоу сподели спомени и впечатления за Джобс. Той разказа, че навремето технологичният гений и негов приятел е обичал марките като част от културата и бил много запален по брандинг стратегията на Sony. Отдавна Sony била създадена с японското име Tokyo Tsoshiu Kogyo KK, но след това го променила, за да може да се произнася лесно глобално. Избрала Sony, защото звучи като “sunny” (слънчево – анг.ез.). Джобс знаел това. Той искал фирмата му да предизвиква същото топло чувство, когато е споменавана от потребителите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ