Най-продаваните продукти на всички времена 2

Знаете ли кой е най-продаваният музикален албум в историята?

Той съдържа песни, които целият свят е чувал, и както може би се досещате, се ражда преди интернет, когато хората плащаха, за да си купуват музика и да я слушат отново и отново когато поискат у дома.

Албумът е „Трилър“ на Майкъл Джексън. Той е включен в списъка на 10-те най-продавани продукта на всички времена, според американската изследователска корпорация от щата Делауер 24/7 Wall. St.

На 7. място е.

Издаден е през 1982 г. и е продаден в над 70 милиона копия по света, твърдят данни в сайта Michaeljackson, който се управлява от Sony Music и е собственост на звукозаписния лейбъл „Майкъл Джексън“. Други източници обаче посочват, че албумът се е пласирал много повече - над 110 милиона пъти на планетата. Издава го Epic records в САЩ. Освен, че е свръхуспешен бизнес продукт, той създава истинска културна революция, чието начало е положено от MTV поколението. Превръща лунната походка на Джексън в масова и разпознаваема. Тя се танцува и имитира до днес. „Трилър“ носи на Майкъл Джексън титлата "Кралят на попа".

В него са включени безсмъртните парчета “Beat It”, “Billie Jean” и 14-минутната “Thriller“, която вероятно го прави най-известен. Тя е смятана за най-прочутото музикално видео на всички времена.

Албумът се продава в 101 милиона копия през седмицата след смъртта на Джексън 2009 г. Песните на поп иконата са сваляни в интернет 2.9 милиона пъти.

В класацията на най-продаваните продукти има и друга творба, която прави създателя си световно известен и не е произведена от фирма, а е плод на интелектуален труд – книгата „Хари Потър“ на Джоан Роулинг. Тя е продадена поне 450 милиона пъти по света. Създава истински културен феномен и предизвиква интереса на целия свят. Предоставена е на пазара от американското издателство Scholastic, след като Роулинг получава множество откази да бъде отпечатана в родната й Великобритания.

Това е 8. най-продаван продукт на всички времена.

Серията романи, които разказват сагата на Потър и се чете от малки и големи, е преведена на 73 езика. В средата на 2013 г. тя става най-добре продаваната серия книги в историята на книгоиздаването. „Хари Потър“ прави Роулинг най-добре платеният автор на планетата. През 2007 г. Scholastic продава 8.3 милиона копия от последната книга от поредицата „Хари Потър и даровете на смъртта“ в първите 24 часа, след като е издадена.

Книгите вдъхновяват 8 филма, заснети между 2001 и 2011 г. Общо, приходите от кинолентите се равняват на 7.7 млрд. долара.

През 2012 г. Роулинг представи сайта Pottermore. Той предлага допълнително съдържание за приказния герой и приятелите му, както и интерактивни преживявания за потребителите. Всичко това, брандирано под шапката „Потър“. Сайтът е имал над 1 млрд. посетители в първите две седмици след пускането му.

Кои още са най-продаваните продукти на всички времена, дори по-продавани от тези? Утре очаквайте продължението!

Виж още част I: Най-продаваните продукти на всички времена

А сега и поздрав!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ