Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Три тенденции в TikTok, на които марките трябва да обърнат внимание

 Три тенденции в TikTok, на които марките трябва да обърнат внимание

Три тенденции в TikTok, на които марките трябва да обърнат внимание

Тенденциите в TikTok се променят толкова бързо, че създателите на съдържание трябва да останат гъвкави, ако се надяват да печелят пари от своите профили.

TikTok не само беше най-тегленото приложение през 2022 г., но и децата прекараха 62% повече време в гледане на видеоклипове в TikTok, отколкото в YouTube. В допълнение, заслужава да се отбележи, че поколението Z е най-голямата демографска група на приложението, като най-малко 45 милиона потребители в тази възрастова група имат достъп до TikTok поне веднъж месечно.

При сегашния си темп на растеж TikTok вече надмина Instagram по популярност и също ще изпревари Snapchat. Това означава, че е от съществено значение за марките, създателите на съдържание и търговците да бъдат в крак с тенденциите на TikTok, за да осигурят приходи от приблизително 95 минути на ден, които средният потребител на TikTok прекарва в гледане на видеоклипове.

Ето няколко тенденции, на които да обърнете внимание. 

1. Платформата се превръща в център за продажби както за марки, така и за инфлуенсъри 

Изследване на ConvertSocial установи, че продажбите през платформата на TikTok са се увеличили с близо 400%. Една част от този огромен скок в продажбите е, защото влиятелните лица се възползват напълно от възможностите за реклама и продажби, главно що се отнася до партньорския маркетинг и платените партньорства.

Освен това, малките предприятия също скочиха на TikTok като начин за активно създаване на вериги за продажби, които са насочени към по-млада аудитория. Тези малки предприятия създават силно присъствие, развивайки идентичността на марката си въз основа на това, което се харесва на тези по-млади потребители и използват това, за да разширят клиентската си база.

Един от най-важните фактори около този впечатляващ ръст на продажбите е, че неговата основна потребителска база вече е остаряла в група, в която има значителна покупателна способност. Групата на хората от 10 до 19 години съставлява 32,5% от потребителите на TikTok, докато тези на възраст 20-39 години съставляват малко под 46% от активните потребители. Това означава по-голяма покупателна способност и по-голям интерес към продукти и услуги с по-висока стойност на билета.

2. Над половината от потребителите на TikTok са жени със значителна покупателна способност 

В проучване на Statista от януари 2023 г. приблизително 54% от глобалната база потребители на TikTok се идентифицират като жени. С над един милиард потребители и 670 милиона изтегляния през 2022 г. това е огромен пазар, който повечето марки оставят до голяма степен неизползван.

Вярвате или не, само около 18% от търговците използват напълно TikTok като рекламен канал. В платформата обаче има впечатляващ набор от талантливи влиятелни лица в социалните медии, които желаят да си сътрудничат с марки, за да стартират успешни маркетингови кампании, така че търговците трябва да започнат да приемат TikTok по-сериозно, за да генерират приходи.

Когато добавите, че жените или контролират, или влияят върху поне 85% от потребителските разходи и представляват около 10 трилиона долара финансови активи в САЩ, брандовете трябва да обърнат внимание на това, което жените потребители на TikTok се интересуват да купуват.

3. Монетизацията на TikTok все още не е достигнала точката на насищане за инфлуенсъри 

Създателите на съдържание и влиятелните лица са добре запознати с използването на платформи като Instagram и YouTube за партньорски маркетинг и създаване на фуния за продажби. Тези методи за осигуряване на приходи са използвани чрез уебинари, публикации в блогове, курсове и статии с инструкции.

Същото обаче не важи за TikTok, отчасти защото все още е сравнително нов феномен и отчасти защото методите на инфлуенсърите да правят пари са по-сложни от тези на Instagram или YouTube.

Например, повечето създатели трябва или силно да популяризират своите партньорски кодове, или често да променят връзка в своя профил, за да бъдат в крак с това, което продават. На други платформи има повече възможности за поставяне някъде на връзка, върху която може да се кликне, което прави процеса на продажба по-управляем.

Това съвпада с друга тенденция: партньорства с марки. Последните данни на ConvertSocial показват, че приходите на блогърите на TikTok от партньорства с марки са нараснали с 58% през изминалата година, което доказва, че влиятелните лица на платформата разбират, че използването на силата на марката заедно с традиционните механики за партньорски маркетинг е печеливша стратегия за тях.

Ето и прогнозата за маркетинговите перспективи на TikTok

През 2023 г. едно от най-добрите неща, които една марка може да направи, е да приеме TikTok по-сериозно по отношение на покупателната способност на своята аудитория. Повечето потребители на TikTok могат да плащат за стоки и услуги, които виждат на платформата, така че марките могат и трябва да използват това като доходоносен канал за продажби.

Би било също така безотговорно да не споменем опасенията относно определени регулаторни рискове, които някои правителства, особено Съединените щати, повдигнаха, тъй като TikTok е китайско творение, собственост на китайска компания, наречена ByteDance. Въпреки че това все още не е спряло над един милиард души по света да използват приложението, добра идея е компаниите да се възползват от популярността на TikTok.

Като цяло се очаква популярността на TikTok да продължи впечатляващото си нарастване и възможностите за генериране на приходи изглеждат доста положителни за следващата година. Тъй като платформата пуска нови рекламни инструменти, влиятелните хора придобиват по-добро разбиране за маркетинговата механика и повече марки започват да навлизат в приложението. 

Източник: Ксана Ляпкова, ръководител на Admitad ConvertSocial, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                                            

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ