Говорѝ в цвят

Говорѝ в цвят

Говорѝ в цвят

Когато става въпрос за лична марка, правилните цветове имат силата да привличат клиенти и възможности, докато грешните цветове могат да направят точно обратното. И така, каква е тайната на избора на цветове на марката, които ви водят до C-suite и затваряне на по-големи сделки?

Първата стъпка в разбирането на това е разбирането на психологията на цвета. Цветът има силата да влияе на човешкото поведение - да предизвика желано настроение или емоция в някого и да предизвика желан отговор. 

Цветовете са разделени на няколко категории, като най-често срещаните са първични и вторични цветове. Основните цветове се определят като цветове, от които всички други цветове могат да бъдат създадени чрез смесване. Основните цветове са: червен, син и жълт. Вторичните цветове се създават чрез смесване на два основни цвята, като най-често срещаните са: зелено, оранжево и лилаво. 

Психологията на цвета

Всеки цвят може да варира по интензитет, известен също като наситеност (помислете, електриково синьо срещу тъмносиньо) и неговата стойност (светло или тъмно). Ето ръководство за бърза справка:

Червеното е страстно и енергично. Марките, които използват червено в брандирането си, се опитват да предадат вълнение, жизненост и действие.

Синьото е успокояващо и надеждно. Ето защо много финансови и здравни услуги използват синьо в брандирането си.

Жълтото е весело и оптимистично – идеално за марки, които искат да комуникират щастие и позитивност.

Зеленото е освежаващо и естествено, което го прави отличен избор за екологични и здравословни марки.

Оранжевото е енергично и игриво, често се използва от марки, насочени към по-млада аудитория.

Лилавото се свързва с кралски особи, лукс и мистерия. Ако искате да предадете усещане за изтънченост и елегантност във вашата марка, лилавото е правилният начин.

Черното, бялото и кафявото се считат за неутрални цветове, но те също предизвикват емоции:

Черното е мощно и мистериозно.

Бялото е чисто, изискано и просто.

Кафявото е смес от всички основни цветове и е естествено, земно и силно.

Когато става въпрос за лично брандиране, искате цветовете на вашата марка да представят това, което сте, а автентичността е всичко. Изборът на цвят на вашата марка не е игра на "надежда за най-доброто". Това е научен подход, който започва с изясняването на това, което искате да постигнете и как искате да бъдете възприемани от вашата идеална аудитория.

Изяснете си как искате да бъдете възприемани от другите

Сега, след като имате преглед на цветната психология, е време да разберете как искате другите да ви виждат и преживяват. Кои са трите думи, които искате хората да използват, когато ви описват? Какви цветове идват на ум, когато чуете думите пламенен, смел и амбициозен?

Запитайте се как се гледа на вашата индустрия и/или ниша. Бихте ли очаквали да видите лекар в частна практика, използващ розово и лилаво в марката си? Друг момент, който трябва да имате предвид, когато мислите за индустриалните стандарти, е искате ли да разрушите индустрията или да предложите малко по-различен подход?

Вашият основен цвят на марката е цветът, който ще използвате най-често. Визуално той е звездата на вашето шоу и се използва във вашето лого, уебсайт, социални медии и маркетингови материали. Вашите вторични цветове на марката са цветовете, които ще използвате по-рядко във вашата марка. Те могат да подчертаят някои аспекти на вашия уебсайт или да добавят визуален интерес.

Последователността е ключова 

Сега, след като знаете психологията зад избора на правилните цветове за вашата марка, от съществено значение е да използвате цветовете си последователно. Ще използвате цветовете на вашата марка на вашия уебсайт и маркетингови материали.

Друга област, в която цветовете на вашата марка трябва да са последователни, е вашето облекло. Толкова много лидери и предприемачи пропускат целта, като показват присъствие на марката в начина, по който се обличат. Ако планирате да говорите публично, да присъствате на събития или да работите в мрежа, носете цветовете на вашата марка! Така ще се откроите в тълпата. 

Ако целта ви е да напреднете в кариерата си, помислете дали да не използвате цветовете на вашата марка в имейл подписа си, в социалните медии и на всяко друго място, където се появявате. За да останете последователни, вие също трябва да знаете шестнадесетичните кодове на цвета на вашата марка.

Какво е шестнадесетичен код? 

Шестнадесетичният код е шестцифрена комбинация от цифри и букви за определяне на цвят. Шестнадесетичните кодове започват със знак (#) и са последвани от шест знака, три цифри и три букви. Например шестнадесетичният код за електриково синьо е #00FFFF.

Шестнадесетичните кодове са от съществено значение за персоналното брандиране, защото те гарантират, че цветовете на вашата марка са последователни във всички платформи. Когато използвате шестнадесетични кодове, можете да сте сигурни, че синьото във вашето лого ще съвпадне със синьото на уебсайта ви, а зеленото в публикациите ви в социалните медии ще съвпадне със зеленото в имейл подписа ви.

Най-добрата практика е да създадете ръководство, което очертава стандартите на вашата марка, включително вашата цветова палитра, думи, които описват вашата марка и т.н. Този документ е известен като ръководство за марката и може също да включва лога, шрифтове и дори филтрите, които използвате в социалните медии. 

Цветът е основен инструмент, който не бива да се пренебрегва за лично брандиране. Като разбирате психологията на цвета и избирате цветове, които отговарят на вашите цели и ценности, можете да създадете силна и разпознаваема лична марка.

Източник: Шан Райс за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова    

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ