Хората, които мразят да работят от дома си

Хората, които мразят да работят от дома си

Хората, които мразят да работят от дома си

Все по-ясен се очертава сблъсъкът между желаещите да работят от разстояние и тези, които копнеят за офиса, но е трудно всички да бъдат щастливи.

Когато Линдзи Комптън създава собствен консултантски бизнес през 2019 г., работата от вкъщи изглежда като най-добрият вариант. Като съпруга на военен, сменяла местоживеенето си осем пъти през последните седем години, и майка на две малки деца, тя се нуждае от нещо гъвкаво. „Това също така изглеждаше като доста добър модел, за да предоставим наистина специализирани знания и да нямаме високи  режийни разходи“, обяснява тя. Три години по-късно обаче, след като изгради екип от 11 служители, разпръснати от Саудитска Арабия до Честър, тя признава, че отчаяно иска да се върне в офиса си. „Чувствам се като тийнейджър, който работи в моята много уютна свободна стая и с пране, висящо извън обсега на камерата на компютра“, казва тя. Комптън вярва, че офисите се завръщат и те носят много предимства, включително възможността на колегите да се стимулират и захранват един друг с енергията си. „Наличието на офис пространство, където имате добра светлина и добра среда, може просто да ви накара да се почувствате малко вдъхновени и мисля, че ви позволява да бъдете и малко по-смел“, обосновава се Линдзи.

Да, много хора искат да намерят работа от разстояние в момента – но има и много хора, които също толкова силно желаят да се върнат в офиса. Според проучване на PwC от 2022 г., 11% от работниците в САЩ биха предпочели да работят на пълен работен ден в офиса, а 62% казаха, че биха искали да прекарат поне известно време там. Повече от половината (51%) от мениджърите също са уверени, че техните служители биха искали да се върнат в офиса на пълен работен ден, според изследване на GoodHire. Мотивацията на тези хора може да варира – някои копнеят за общуването в офиса, докато други предпочитат ясна граница между работа и дом. Но независимо от това, компаниите ще трябва да измислят как да задоволят нуждите на хората, които искат да бъдат в офиси, както и на тези, които не го правят.

„Липсва ми социалният контакт“

Докато много хора обичат гъвкавостта, която дистанционната работа носи, за други загубата на офис среда и социалния контакт, който тя предоставя, може да бъде сериозен удар. „Никога не бих кандидатствал за работа от вкъщи или за работа от разстояние“, казва Аби Смит, бизнес мениджър в производителя на храни Spice Kitchen. 30-годишната дама има достатъчно късмет да прекара само шест седмици, работейки от дома си по време на пандемията. След това влиза в предишната си роля и работи на пълен работен ден в офиса си в Ливърпул. Тя дори цени ежедневното пътуване до работното място. „Дори когато бях пусната за няколко седмици, без рутина, при която ставате, излизате от къщата и общувате с други хора през целия ден, мисля, че това може да повлияе значително на психичното ви здраве. Да не напускаш къщата си за дълги периоди от време, не мисля, че е добре за нас", твърди Смит.  Карол, която работи с дарителите в голяма благотворителна организация в САЩ, казва, че е била съкрушена, когато организацията е взела решение да затвори градския си офис и да премести целия персонал на дистанционна работа. „Живея в малък апартамент, където няма свободна стая, така че прекарвам цял ден на лаптопа си на дивана“, казва тя. „Въпреки че мога да прекарам цял ден във видео разговори с хора, просто не се чувствам същото като когато бяхме всички заедно в офис. В дните ми няма разнообразие и просто ми липсва да се срещам лично с хората и да разбера как са прекарали уикенда си или върху какво са работили", оплаква се Карол.

Тази загуба на връзка и липса на структура може да има дълбоко въздействие за някои. Според проучване на Американската психиатрична асоциация от май 2021 г., близо две трети от хората, които прекарват поне известно време в работа от вкъщи, казват, че са се чувствали изолирани или самотни от време на време. За 17% това е станало постоянно усещане. Но проучванията показват, че по време на затваряне хората, живеещи с членове на семействата си или с партньор, са имали много по-малко проблеми с психичното си здраве.

Офисът е равен на работен режим

Някои служители се опасяват, че са застрашени не само благополучието, но и социалните им контакти, ако прекарват цял ​​ден у дома. 40% от служителите в Обединеното кралство, анкетирани от специалистите по заетостта и човешките ресурси WorkNest, са уверени, че работещият в офис и тези от дома си ще бъдат възнаградени еднакво през следващите 12 месеца. А от твърде изолираните служители на пълен работен ден, две трети са загрижени да не пропуснат възможности за развитие, тъй като са базирани у дома, според PwC. Михал Лазук, 27-годишен, е във Варшава. Той свързва присъствието в офиса с осигуряването на по-добро качество на работа. Лазук прекара много време, работейки у дома по време на пандемията, но когато започва новата си работа като мениджър на екип за паспортни и визови услугаи PhotoAid, му е било позволено да избере как да работи. Той веднага избира офиса.

„Бих сравнил работата в офис с обучението в университетски кампус“, казва Лазук. „Вашият мозък автоматично превключва в „работен режим“, когато сте заобиколени от колеги, които работят усърдно. Миризмата на мастило от принтера, безшумното почукване по клавиатурите, тихото бърборене в помещението с кафе-машината - всичко това наистина помага. Атмосферата на мястото е тази, която ви вкарва в работно настроение и повишава вашата производителност”, добавя той. Работата в офис също така осигурява официална начална и крайна точка на работния ден. Това е са едни  полезни граници, защото все повече и повече надомни работници съобщават за трудности при разделяне на личния и професионалния живот. „Винаги съм предпочитал да мога просто да включвам в офиса и да изключвам у дома. Настоящата тенденция на дистанционна работа взима своя дял жертви", казва Лазук.

Могат ли компаниите да намерят баланс?

Сега, когато хората имат много различни възгледи за това как и къде биха искали да работят след пандемията, фирмите се сблъскват с предизвикателства, докато се борят с нови политики.  „Няма съмнение, че пандемията ускори преминаването към дистанционна работа в някои индустрии и това крие риск за тези, които биха предпочели да бъдат в офиса и така, в крайна сметка, да бъде заглушен гласът им в  публичния дебат“, казва Паула Алън, шеф и старши вицепрезидент по изследвания и благополучие в канадската компания LifeWorks. „Тъй като много работодатели се фокусират върху по-дистанционната работа и адаптирането към дългосрочни промени, като виртуални срещи, може да се почувства, че тези, които предпочитат да работят в офиса, са маргинализирани“, допълва тя. Виктория Маклийн,работи в в Обединеното кралство. Тя е  основател и главен изпълнителен директор на кариерната консултантска компания City CV. Маклийн казва, че бизнесът се ориентира в трудни обстоятелства, при които може да е почти невъзможно всички да бъдат щастливи. „Много фирми, с които говоря, сега предлагат хибридна работа, но имат един ден в седмицата, когато всички трябва да са в офиса. Това изглежда е добър баланс от гъвкава работа с редовното присъствие на всички." За тези, които са останали да работят вкъщи и мразят това, Маклийн препоръчва да си правят редовни почивки от компютъра и да запълват част от деня с лични връзки с колеги – било то по чат или видеоразговори. Паула Алън казва, че компаниите трябва да създадат култура на комуникация и гъвкавост, за да отговорят на нуждите на служителите. За тези фирми, които изискват от хората да работят дистанционно, това включва създаване на повече възможности за свързване на персонала чрез социални мрежи в цялата компания, редовни проверки от преки мениджъри и превръщане на видеообажданията в режим по подразбиране, а не имейл. „Това насърчава служителите да останат свързани и помага за намаляване на самотата и умората“, казва тя.

Линдзи Комптън е убедена и се надява, че тя и семейството й ще могат да превърнат своя дом в Ларкхил, северно от Солсбъри, в по-постоянна база след годините на местене по военни обекти. Така че, освен че прекарва време в работа в местен военен център за връзки, тя също е в търсене на близък офис. Изискванията на младо семейство съвсем не означават, че не е на път да зареже напълно свободата на стаята си, но иска да създаде офис, където тя и персоналът да могат да идват и да си сътрудничат творчески няколко дни в седмицата.Тъй като бизнесът се разраства, тя също така желае да наема работници, които са в началото на кариерата си и да им предложи място, където да се насладят на всички предимства, които офисът носи. „Мисля за всички неща, които попивах в офиса и за възможностите, които се появиха, когато бях в работна среда, в която се случваше всичко“, казва тя. Дистанционната работа може да ви даде ограничена перспектива, смята Комптън. „Обществото е изправено пред голямо предизвикателство, ако всички работим в спалните си. В това има реална опасност", завършва Линдзи Комптън.

Източник: BBC

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ