Генетици откриха причините за оплешивяването

Генетици откриха причините за оплешивяването

Генетици откриха причините за оплешивяването

Генетици от Япония, САЩ и Холандия откриха причините за оплешивяването. Хората губят косите си по правило в по-напреднала възраст заради отслабването на стволовите клетки на фоликула – корена на косъма и тъканта около него, съобщава списание Science.

При мишките, за разлика от хората, организмът успешно се справя с обновявнето на космите. Учените обаче решили да ускорят стареенето на опитни мишки, за да проследят причините за загубата на окосмение при гризачите.

В продължение на 18 месеца следили мишките и установили, че ускореното стареене е свързано със съкращаване на стволовите клетки и води до намаляване на окосмеността и изтъняването на космите.

Според учените това е предизвикано от натрупване на увредена ДНК, което стимулира дегенеративните изменения на косата. Те са открили фактори, сред които е и генът COL17A1, чиято активност влияе на оплешивяването.

Генът COL17A1 кодира един от трансмембранните белтъци, който осигурява преноса на вещества през клетъчната мембрана. Според изследванията на други учени генът е отговорен за индивидуалните особености на човешката външност.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ