Каква е връзката между безсънието и психичните заболявания?

Каква е връзката между безсънието и психичните заболявания?

Каква е връзката между безсънието и психичните заболявания?

Лошото настроение, тревожността и напрежението са често следствие от лошия сън. Не е изненада, че сънят влияе върху физическото и психическото ни здраве. Проблемите със съня са често срещан симптом на множество психични заболявания, сред които тревожност, депресия, шизофрения, биполярно разстройство, и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, пише obekti.bg.

Връзката между безсънието и психичните заболявания е двупосочна – около 50 процента от възрастните с безсъние имат проблем с психичното здраве, а почти 90 процента от хората с депресия страдат и от безсъние.

Емоционална обработка

Не е ясно как безсънието прави хората по-предразположени към психични заболявания. Изследванията обаче сочат, че то може да повлияе на способността ни да обработваме отрицателните емоции.

Едно проучване е установило, че лишените от сън хора реагират по-емоционално на неприятните образи, отколкото на приятните или на неутралните изображения. При хората, които не били лишени от сън, не е наблюдавана такава разлика.

В друго изследване сканирането на мозъка показва, че хората с безсъние проявяват по-голяма активност в сферата, която обработва емоциите, когато са използвали стратегия да намалят реакцията си към негативните образи.

Това показва, че безсънието ни пречи да реагираме адекватно на отрицателните емоции. Това може да изостри проблемите със съня и да доведе до депресия. При лечението на безсънието когнитивно поведенческата терапия включва обучение в това как да интерпретираме емоционалната информация по-малко негативно.

Има и доказателства, че психичните заболявания могат да възникнат и от проблеми в мозъчните пътеки, които се припокриват с нашия физиологичен часовник и системата за регулиране на бодърстването и съня.

Лечението на психичните заболявания и безсънието

Лечението на психичните заболявания може да доведе до известно подобрение на проблемите със съня, особено при леките симптоми на психични заболявания. Но тенденцията е то да се запази, освен ако не се лекува отделно. В едно изследване 51 процента от хората, преодолели депресия след психологично лечение (когнитивно-поведенческа терапия) или лечение все още страдат от безсъние. Това от своя страна може да доведе до порочен кръг, в който възможността за непълно оздравяване и повторна поява на симптомите се увеличава.

Скорошно изследване на австралийски учени, обхващащо 1149 души, сочи, че лечението на безсънието намалява симптомите на депресия.

При, които са лекувани от безсъние чрез когнитивно поведенческа терапия, симптомите на депресия са намалели в сравнение с хората, които са получили само здравна информация.

Ако страдате от безсъние, не го подминавайте. Консултирайте се с вашия лекар, за да откриете подходящото лечение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ