Кръвното да се мери и на двете ръце, препоръчват специалисти

Кръвното да се мери и на двете ръце, препоръчват специалисти

Кръвното да се мери и на двете ръце, препоръчват специалисти

Нова норма за измерването на кръвното налягане предлагат британски учени от университета в Ексетър. Те настояват, че проследяването на един от най-важните показатели на здравословното състояние трябва да се извършва и на двете ръце, а не както досега само на едната.

Разликата в показателите на лявата и дясната ръка може да бъде индикатор за съществени здравни проблеми, се казва в проучването им, публикувано в британското седмично медицинско издание The Lancet. Авторите на статията твърдят, че значителното несъответствие между резултатите от измерването на двете ръце на пациента може да е свидетелство за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и дори за животозастрашаващо състояние.

Въпреки, че лекарите отдавна препоръчват кръвното да се мери на двете ръце, това все още не е наложила се практика. Ръката с отчетено по-високо кръвно налягане може да варира сред различните пациенти и да е дясната или лявата в индивидуалните случаи. Това, което е важно, обаче е разликата между показателите на двете ръце.

Д-р Кристофър Кларк и негови колеги от университета на Ексетър достигат до това заключение, ревизирайки докладите от 28 изследвания по тази тема. Проучването им стига до извода, че системна разлика в показателя на систоличното кръвно налягане на двете ръце от 10 mmHg може да означава риск от асимтоматична периферна сърдечно-съдова болест.

Разликата от 15 mmHg може да е показател за 70% повишен риск от сърдечно-съдова смъртност и проблеми със сърцето и кръвоносната система, както и 60% по-голям риск от смърт заради някакво друго заболяване. В заключение те предупреждават, че средностатистическите лекари често не обръщат внимание на тези факти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ