Нов вид грип ни атакува тази зима

Нов вид грип ни атакува тази зима

Нов грипен вирус ще ни разболява тази зима. Той е от типа В, казва се „Масачузетс" и е изолиран за първи път миналата година в американския щат, откъдето идва и името му. Вирусът ще бъде включен в противогрипната ваксина за тази зима, така че имунизиралите се с нея ще получат защита и срещу „Масачузетс". Това заяви пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор, експерт в редица работни групи на Европейския офис на Световната здравна организация, член на борда на директорите на Европейския център за контрол на болестите.

Досега ваксините осигуряваха имунитет срещу три вируса. Но напоследък се налага мнението, че е време те да станат четиривалентни (наричат се още квадривалентни). Разбира се, това не значи, че и трите или четирите вируса, срещу които се борят, ще предизвикат епидемия. Тя обикновено се „разпалва" от един от щамовете - този, който е с най-голям потенциал за масово разболяване. Доказателство за това са данните от последните години.

Миналата зима обаче бе доста по-различна. С голяма мощ на легло ни поваляше грип от типа А - познатият свински, но и от типа В. А в един момент изолатите показваха, че превалиращата зараза е от типа В. Нещо, което се случва много рядко.

Световната здравна организация (СЗО) вече официално обяви препоръчителния състав на новите противогрипни ваксини. Първият от вирусите, който ще се съдържа в имунизацията, е добре известният А „Калифорния" - H1N1 (б.р. - просто казано, свинският грип). От групата на H3N2, в която са сезонните грипни вируси, а не пандемичните, е А „Виктория" (известен ни е от 2011 г.). По време на циркулацията си обаче вирусите променят своя състав (това е най-характерното за грипните, те непрекъснато еволюират). Затова и именно „леко променените" им варианти ще се вложат във ваксините. Т.е. представителят на свинския грип ще е появилата се негова разновидност през 2010 г. - „Крайстчърч" (щам, установен година след автентичния „Калифорния"), а разновидността на "Виктория" е „Тексас" от 2011 г.

Често хората питат каква е разликата между грипа от типа А и В? Последният има по-нисък потенциал за предизвикването на големи епидемии, докато А доминира. В протичането им обаче няма разлика. Разлика трудно може да се намери и между грипните вируси и обикновените дихателни (респираторни) инфекции като парагрипните и аденовирусите. Все пак най-характерното за грипните е, че те са единствените, които много бързо могат да предизвикат епидемия. Никой от другите вируси няма такава мощ.

Друг белег е, че грипните зарази засягат организма токсично. При масовото си размножаване в епителните клетки на горните дихателни пътища те отделят доста вещества, които влияят на всички органи и системи. Затова човек се усеща "доста по-болен", отколкото при обикновено респираторно заболяване. При последното най-често продължаваме да ходим на работа, не търсим лекарска помощ и със или без лечение в рамките на 2-3 или 4 дни се оправяме. Докато при грипа не е така. На фона на добро здраве изведнъж ни наляга силна отпадналост, главоболие, висока температура. В началото я няма типичната хрема, дори кихане, кашлица и запушен нос, те може да се появят после. Добавят се и различни прояви като възпаление на горните дихателни пътища, бронхит, алвеолит, пневмония и менингит. За съжаление няма как да се предвиди в началото на сезона как точно ще протича грипът.

За кого ваксината е задължителна? Всяка година говорим за това. Да, имунизацията не е перфектна, не осигурява 100% гаранция срещу грипа, но няма по-добро средство срещу него, заяви д-р Кунчев. А е препоръчителна особено за възрастните хора над 55-60 г., защото ги предпазва от опасни усложнения. А това е групата с най-много жертви по време на епидемиите. Добре е такава защита да имат лекарите, полицаите, социални работници, дори работещите в магазини и офиси, през които на ден минават много хора.

Хората, които не искат да се ваксинират срещу грип, често питат лекарите дали пак ще получат надеждна защита срещу заразата, ако пият имуностимулатори.

„Нужда от такава мярка има при пациентите с проблем с имунитета. Един нормален здрав организъм няма нужда да бъде допълнително предпазван. Неговата защитна система е достатъчно пъргава и обучена да реагира на всички заплахи", обясниха специалисти. И добавиха, че ако обаче има хора с проблем с имунитета, само личният лекар или специалист може да прецени какви конкретни мерки да се предприемат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ