Проучване: Над 30% от учениците са с наднормено тегло

Проучване: Над 30% от учениците са с наднормено тегло

30,2% от учениците у нас на възраст от 6 до19 години страдат от наднормено тегло, като близо 13% от тях са със затлъстяване. Това показва представително проучване на храненето на учениците в България за периода 2010-2011 г., проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра Педиатрия към Медицински Университет .

Като цяло учените отчитат неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, включително и сред децата през последните десетилетия.

Според експертите, провели изследването, висок относителен дял от изследваните ученици консумират един и повече от един път на ден: сладкарски изделия (торти, сладкиши, баклави)- 20,4%; чипс и други видове снакс -12,8%; тестени изделия (пици, мекици, банички и др.) – 32,3%. Безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден приемат 20% от учениците, а енергийни напитки - 7% от изследваните деца. По-рядко от един път в месеца консумират: риба - 18% от учениците, а пресни плодове и зеленчуци - 5,6%.

25% от децата с наднормено тегло хапват тестени изделия и картофен чипс повече от 1 път дневно, а  57,3% пият  безалкохолни напитки един (32,8%) и повече от един път дневно (24,5%).

Данните показват, че в същото време само 24% от изследваните деца имат препоръчваната физическа активност от минимум 60 минути на ден, а 35% от децата са физически активни по-малко от два дни в седмицата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ