Наука и Здраве

Създадоха ваксина от нов тип срещу рак на кожата

Създадоха ваксина от нов тип срещу рак на кожата

Учени от университета в Харвард под ръководството на проф. Дейвид Муни започнаха клинични изпитания на разработена от тях ваксина от нов тип срещу меланома – рак на кожата, съобщи RD Mad.

Опитите за създаване на противоракови ваксини до момента се базират на практиката от организма на пациента да се извличат имунни клетки, които се препрограмират в лабораторни условия и се въвеждат обратно на мястото, където се е появило злокачествено образувание. Големият недостатък на този метод обаче е, че 90% от препрограмираните изкуствено клетки не оцеляват до момента, в който трябва да нанесат унищожителен удар на раковата тъкан. По тази причина повечето разработени ваксини до момента си остават с ниска ефективност.

Харвардският екип обаче прилага новаторски подход – неговата разработка е под формата на полимерна мембрана, която се имплантира под кожата. Тя привлича имунните клетки към мястото на имплантацията и ги препрограмира на място. „Получили” новите инструкции, те се насочват към раковите клетки и ги унищожават.

Учените уверяват, че въз основа на тази разработка има основание да се създадат ваксини и против други видове рак.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ