Франция и Испания отбелязват 50 години от смъртта на Пикасо с поредица от изложби

Франция и Испания отбелязват 50 години от смъртта на Пикасо с поредица от изложби

Франция и Испания отбелязват 50 години от смъртта на Пикасо с поредица от изложби

От музея Прадо до центъра Помпиду и нюйоркския Meтрополитън, светът на изкуството се мобилизира, за да организира „безпрецедентни” 42 изложби, с които ще бъде отбелязана 50-та година от смъртта на Пикасо, пише ARTnews.

Подготвена през последните 18 месеца от Франция и Испания, инициативата „Годината на Пикасо“ ще включва „38 много важни художествени институции в Европа и Съединените щати“, отбеляза испанският министър на културата Микел Исета пред репортери.

Целта е да се „покажат всички аспекти“ от личността на Пикасо, изтъкна френският му колега Рима Абдул Малак, описвайки го като „най-известния и емблематичен модерен художник“.

Пикасо е роден в испанския град Малага през 1881 г. и умира в Мужен на Френската Ривиера през 1973 г.

Покрай изложбата ще се проведат и поредица от беседи за него и творчеството му.

Честванията ще започнат на 23 септември във фондация Mapfre в Мадрид с изложбата „Пабло Пикасо и разрушаването на скулптурата“ и ще продължат до април 2024 г. със заключителната изложба в Petit Palais в Париж.

Въпреки че повечето събития ще се проведат в Испания, Франция и Съединените щати, други ще се случат в Германия, Швейцария, Румъния и Белгия.

Сред институциите, участващи в честванията, са Музеят на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк, Прадо в Мадрид, Гугенхайм в Билбао, Център Помпиду в Париж и музеите на Пикасо в Барселона и Париж.

„Искаме да представим Пикасо точно такъв, какъвто е бил“, като подчертаем неговото „художествено наследство“ и „постоянството на работата му“, обобщи испанският министър на културата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ