Интеграцията на мигрантите се проваля, заяви бивш германски вицеканцлер

Интеграцията на мигрантите се проваля, заяви бивш германски вицеканцлер

Интеграцията на мигрантите се проваля, заяви бивш германски вицеканцлер

Бившият лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и бивш вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел заяви, че страната се проваля в интеграцията на мигрантите, предаде ДПА.

"Хората не са слепи и могат да видят, че, от една страна, Европа не защитава ефективно външните си граници, а от друга, се проваляме в много области, когато става въпрос за интеграцията на мигрантите, които са пристигнали тук", каза той пред в. "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" в коментар, публикуван днес, пише БТА. "Резултатите от наскоро публикуваното изследване на PISA в областта на образованието са едно от многото доказателства за това", добави Габриел. Според това проучване, публикувано в началото на месеца, 15 и 16-годишните ученици в Германия са постигнали най-слабите резултати по четене, математика и природни науки, които някога са били отчитани в страната.

Габриел призова за нов курс в миграционната политика на Германия преди европейските избори догодина.  "Колкото по-малко демократичните партии говорят по тази трудна тема по просветен начин и без предизборно блъфиране, толкова по-лесно ще бъде за АзД (крайнодясната "Алтернатива за Германия")", подчерта той.

"Защото за много хора в Германия въпросът за миграцията е символ на нарастваща несигурност", каза той.

От януари до ноември 2023 г. още 305 000 души са подали молба за убежище в Германия - увеличение с около 60% в сравнение със същия период на миналата година.

Демократичните партии се страхуват да се заемат наистина с този въпрос, каза бившият вицеканцлер. "От една страна, защото няма "приятно изглеждащи решения" и много неща изискват действия, които ни се струват трудни по човешки причини. А от друга страна, защото партиите се страхуват да не се сближат прекалено много с АзД", подчерта той.

Преди Коледа държавите - членки на ЕС и Европейският парламент се споразумяха за стандартизирани процедури по външните граници на Европа. Планът е да се действа много по-строго с хора от държави, които се смятат за относително безопасни. Разпределението на бежанците между страните от ЕС ще бъде реорганизирано - вместо да бъдат приемани, например, е възможно и парично плащане. 

Парламентарните групи на партиите от управляващата коалиция се споразумяха и за компромис по два законопроекта за по-лесно депортиране и по-бърза натурализация, припомня ДПА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ