Културни кодове: Парадоксът на четенето 

Културни кодове: Парадоксът на четенето 

Хората са единствените същества, които могат да четат - уникално развитие, което е само на няколко хиляди години. Това обаче явно е достатъчно дълго време, за да може мозъкът да развие специални структури за четене. В същото време определени области на мозъка са свързани по някакъв начин с четенето, независимо от културния произход на четящия. 

Тази загадка, известна като "парадокс на четенето", отдавна занимава учените. Как хората се научават да четат по начин, който активира едни и същи области на мозъка, независимо от това къде сме израснали и въпреки факта, че четенето е твърде модерно, за да бъде продукт на еволюцията? И какви ползи можем да извлечем от редовното активиране на тези части на мозъка чрез четене всеки ден? 

Когнитивният невролог Станислас Дийн предлага решение на парадокса на четенето - хипотезата за рециклиране на невроните. Според тази теория мозъкът ни може да преразпределя съществуващи вериги, за да изпълнява нови функции, което ни позволява да придобиваме нови когнитивни способности, като например четенето. 

Вместо да се развиват изцяло нови мозъчни структури, четенето вероятно разчита на системи, които първоначално са били създадени за други цели, като например области на мозъка, които са били предназначени за разпознаване на визуални модели в природата. 

Например способността да различаваме формите на различни листа или животни в природата може да се използва, за да ни помогне да различаваме букви, които са сходни по изписване. Чрез обучение и практика съществуващите мозъчни структури се "преориентират" за четене на текст. 

Това означава, че четенето е естествена дейност за мозъка. Нашите предци са използвали умения за разпознаване на модели, за да "четат" природата, а сега използваме същите способности, за да четем текст. И това всъщност е полезно за когнитивното здраве и благополучие. 

Защо трябва да се чете всеки ден 

 Доколкото четенето активно ангажира мозъка, то е едно от най-полезните хобита за ума. Четенето е не само познавателно и информативно, което е полезно само по себе си, но то също така пренастройва връзките в мозъка, което води до множество ползи. 

  • Понижаване на стреса. Проучванията показват, че четенето помага да релаксираме, като понижава сърдечния ритъм и облекчава напрежението в мускулите, а хората, които четат насаме литературни произведения само за шест минути, намаляват стреса с до 68%. 

  • Тренировка за ума. Четенето може да забави развитието на болестта на Алцхаймер и деменцията, като поддържа мозъка активен, особено ако се чете на глас.   
  • Подобряване на паметта. Доказано е, че четенето забавя темпа на намаляване на паметта и дори подобрява запаметяването и мисловните функции. 

  • Разширяване на речниковия запас. Четенето е един от най-добрите начини за научаване на нови думи. Ето защо много изследователи се застъпват за повече практики за четене в училищата. 
  • По-добра концентрация. Изследователите са установили, че четенето в сравнение с използването на социални медии помага за подобряване на концентрацията. 

  • Укрепване на невронните връзки. Четенето на кратки разкази подобрява връзките в левия темпорален лоб на мозъка - област, свързана с възприемането на езика. Подобрената свързаност се запазва в продължение на няколко дни след четенето. 

  • Развиване на аналитични умения. Когато четете художествена литература, мозъкът улавя много детайли и преминава в режим на критично мислене, като създава причинно-следствени връзки. 

Съмърсет Моъм казва: "Да придобиеш навика да четеш означава да си изградиш убежище от почти всички житейски несгоди." И все пак... Има толкова много неща, които отвличат вниманието, толкова много предавания за гледане, подкастове за слушане. Намирането на време или мотивация за четене може да е трудно. 

Профилактичната доза четене всеки ден 

 Съществуват много различни техники за повече четене, но много от тях зависят от силата на волята или отговорността, което не е подходящо за всеки. Ето три прости съвета, с които можете да експериментирате още сега, за да изградите ежедневен навик да четете повече: 

  1. Изберете книга, която ви харесва. Ако бизнес литературата не е по вкуса ви, забравете да се опитвате да четете онази бизнес книга, за която всички говорят в работата. Когато става въпрос за четене, всичко е позволено. Харесвате ли научната фантастика? Кратки пиеси? Исторически произведения? И да, дори комиксите се броят. Художествена литература, нехудожествена литература, поезия, блогове, вестници, списания... Нещо, което ще заинтересува въображението ви, ще бъде по-добре от книга, която ще ви се стори скучна. 

  1. Въведете правило да четете по една страница всеки ден. Има много съвети, които препоръчват да се четат от пет до десет страници на ден, но понякога е трудно да се придържаме към това. Вместо това поемете ангажимент пред себе си да прочетете поне една страница. Кажете си, че не можете да си легнете, докато не го направите. Ако ви се иска да четете повече, това е чудесно, но договорът със себе си трябва да бъде да четете по една страница всеки ден. 

  1.  Изберете време и място за четене. Може да е точно преди лягане, в леглото. Или сутрин на път за работа. Или по пътя към дома от фитнеса. Конкретното време и място ви помагат да изградите навик. След това се уверете, че няма разсейващи фактори, и се потопете в книгата. 

Четенето има много предимства. Затова следващия път, когато имате свободно време, вземете книга, вместо да гледате видеоклипове в социалните мрежи. И насърчавайте близките си да четат повече - мозъкът им ще ви благодари. 

Източник: NESS LABS

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ