Почти половината британци свиват покупките на храна

Почти половината британци свиват покупките на храна

Почти половината британци свиват покупките на храна

Почти половината британци са намалили покупките си на храна поради скока на цените, докато други са принудени да харчат повече, става ясно от официалната статистика, цитирана от Ройтерс.

Последните данни за потребителската инфлация в Обединеното кралство показват, че тя е достигнала 40-годишен връх от 9,1% през месец май. Сами при храните и напитките повишението е от 8,6%. Английската централна банка очаква индексът на потребителските цени да надмине 11% през октомври.

Публикуваните в петък данни показват, че според анкета на Службата за национална статистика на Великобритания (ONS) 49% от хората са закупили по-малко храна от обикновеното между 22 юни и 3 юли. Делът на хората, които са ограничавалите разходите си за храна през септември 2021 г., когато започна да се води тази статистика, е бил едва 8%.

Други 48% са казали, че е трябвало да похарчат повече от обикновено за пазаруването на храна. Като цяло, 91% от анкетираните са споделили, че разходите им за живот са се повишили през последния месец.

Тези данни съвпадат с предупрежденията на британските супермаркети, че клиентите им са под нарастващ финансов натиск.

Sainsbury's отчете спад от 4% на тримесечни продажби във вторник, а Tesco каза, че клиентите пазаруват по-често и за по-малки суми, както и че купуват по-евтини артикули.

Американската банка Citi прогнозира миналия месец, че ръстът на цените на храните във Великобритания ще надхвърли 20% до началото на следващата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ