Замразяват книгите от изгорялата голяма руска библиотека

Замразяват книгите от изгорялата голяма руска библиотека

Замразяват книгите от изгорялата голяма руска библиотека

Намокрените при потушаването на пожара в библиотеката на Института на научна информация по обществени науки (ИНИОН) трябва да бъдат замразени. Тока казва пред руския „Комерсант” зам.-директорът на института Татяна Решетник. Според нея мярката ще спаси оцелелите хиляди издания от плесените.

Институтът, създаден през 1918 г., съдържа 10 милиона документа, някои от които датират от 16-ти век. Пожарът там избухна на 30 януари и продължи няколко часа. Той бе наречен културен „Чернобил” от британския Индипендънт.

„Голямата опасност за мокрите книги е плесента, затова трябва да ги замразим. След това трябва да решим как да ги възстановим”, коментира Решетник. Библиотеката вече е започнала консултации с организации, които могат да замразят книгите, които още се намират в изгорялата и наводнена сграда. Не е ясно къде ще ги откараме и къде ще ги съхраняваме след замразяването, добавя зам.-шефът на библиотеката.

Досега е установено, че Фондът за редки издания и част от Готската библиотека, които са били в хранилищата, са запазени. Всичко останали фондове обаче са пострадали в различна степен.

При пожара напълно са изгорели материалите на Асамблеята на ООН на руски, документи на Международния съд, справочници фондът на справочно-библиографския отдел.  

Унищожени са книги на Института за световна литература, както и 2/3 от фонда на Института по славистика на различни славянски езици, основно литература от 19 и 20 век. Решетник подчертава, че основните загуби от пожара тепърва ще бъдат оценени.

Изгорялата площ в библиотеката е около 2000 кв. метра. Частично се срутиха около 1000 кв. м  от покрива.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ