Скандалът "ФИФА" (обзор)

Скандалът ФИФА (обзор)

Корупционен скандал разтърси ФИФА точно в навечерието на рещаващите избори за нов президент на организацията. Седем високопоставени представители на световната футболна федерация бяха арестувани внезапно вчера в Цюрих. В хода на акцията е  бил извършен и обиск в централата на организацията в швейцарската столица.

Обвиненията
са за пране на пари, тайни сметки, подкупи за милиони долари.

Американското правосъдие обвинява 9-има висши представители на футболната централа (сред които двама действащи вицепрезиденти) и още 5-има партньори на организацията от маркетингови компании за „рекет, измами и пране на пари”, които в период от 25 години са „поискали и получили над 150 млн. долара под формата на подкупи и рушвети” за медийни и маркетингови права върху международните футболни турнири.

Обвинението от 167 страници е резултат от многогодишно разследване на фирми, данъчни убежища, тайни сметки в чужбина,  пликове с пари в кеш, купуване на имоти и използването на споразумения за консултантски услуги и други договори, които легитимират подкупите.

Десетки милиони долари са открити в сметки в Хонконг, на Каймановите острови и Швейцария. ФБР е обискирало и седалището на КОНКАКАФ (футболната конфедерация на Северна и Централна Америка и Карибите) в Маями.

Кои са разследваните мачове и турнири

Данните за корупция се отнасят за Световното първенство в Южна Африка през 2010 г., както и за правата за Копа Америка в САЩ догодина. Според министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Лорета Линч схемата за корупция и подкупи е била използвана и по време на президентските избори във ФИФА през 2011 г., както и при споразумение за спонсорство на националния отбор на Бразилия от голяма американска компания за спортни стоки (вероятно става дума за „Найк”, който облича бразилците от 1996 г.).

Американското правосъдие проверява многобройни срещи, свързани със схемите, проведени на американска територия. Това дава право на САЩ да разследва.

Швейцарски прокурор съобщи, че са иззети електронни документи от централата на ФИФА в Цюрих по разследване за „пране на пари и злоупотреба с доверие” около определянето на домакинствата за Мондиала през 2018 в Русия и през 2022 в Катар. Това разследване е започнало на 10 март и досега е било пазено в тайна.

Кои са разследваните

14 души – деветима членове или бивши членове на ФИФА и петима шефове на фирми, свързани с маркетинга. Американското правосъдие повдига обвинения срещу Джефри Уеб,  вицепрезидент на ФИФА и президент на КОНКАКАФ, Едуардо Ли – член на Изпълнителния комитет на ФИФА и на КОНКАКАФ, Хулио Роха – отговарящ за развитието във ФИФА,  Костас Такас – от кабинета на президента на КОНКОКАФ, Еухенио Фигередо – вицепрезидент на ФИФА, Рафаел Ескивел член на изпълнителния комитет на КОНМЕБОЛ (Южноамериканската футболна конфедерация), Хосе Мария Марин – член на организационния комитет на ФИФА за Олимпийските игри, Николас Леос  - бивш член на изпълнителния комитет на ФИФА, Джак Уорнър – бивш член на изпълнителния комитет, вече разследван за корупционни афери.

Останалите обвиняеми са Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Хюго Джинкис и Мариано Джинкис – партньори на ФИФА по маркетингови договори, както и Хосе Маргулис, посредник при незаконните плащания.

Какво става със Сеп Блатер

Американските власти отказват да отговарят на въпроси за президента Сеп Блатер, който силно се надява на изборите утре да получи пети мандат начело на ФИФА.

Много от членовете на изпълнителния комитет на УЕФА поискаха отлагане с 6 месеца на конгреса на ФИФА и на изборите за президент.

Европейската футболна централа излезе със специално обръщение, в което нарече скандала "катастрофа" за ФИФА. "Случилото се показва за пореден път, че корупцията е дълбоко вкоренена в културата на ФИФА. Има нужда от цялостно "рестартиране" и да бъде направена истинска реформа, която да бъде изпълнена докрай," пише в изявлението.

Директорът по комуникациите на ФИФА заяви обаче, че Блатер остава начело на организацията и ще се бори за нов мандат в петък.

Единственият коментар на Блатер бе, че скандалът е „труден момент за футболните фенове и ФИФА” и „всички замесени ще бъдат отстранени”.

Защо САЩ водят разследването

„Всички обвинени са злоупотребили с американската финансова система и ние имаме намерение да ги държим отговорни”, заяви американският министър на правосъдието. Според нея обвиняемите са планирали заговора от дълго време в САЩ, използвали са банки възможностите за трансфери в САЩ. Законодателството на САЩ позволява да бъдат преследвани чужденци извън САЩ, когато са използвали за престъплението банка или интернет доставчик, базирани в страната. Процедурата се използва в случаи на тероризъм, но е приложима и в случаите на корупция.

Какво следва

Шестима от седемте арестувани отказват да бъдат екстрадирани в САЩ. Седмият е приел да бъде екстрадиран. Всички те са заплашени от затвор до 20 г.

В Тринидад е издадена заповед за арест на бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър.  Главният прокурор на Тринидад и Тобаго съобщи, че разследването срещу Уорнър тече от година.

Уорнър се оттегли от ФИФА през 2011 г. заради по-стар скандал, свързан с корупция. Той беше обвинен от американските власти в получаването на подкуп от 10 милиона долара за осигуряване на гласове при избора на Южна Африка за домакин на световното първенство по футбол през 2010 г. Уорнър твърди, че е невинен.

Компанията за спортни стоки „Найк" заяви, че е готова да сътрудничи на ФИФА в разследването за корупция.

Американските власти обявиха, че това не е краят, а началото на разследване на всякакви нередности във футболната федерация. Арестите са само началото, заяви федералният прокурор на Бруклин Кели Къри, без да уточнява дали предстои повдигането и на други обвинения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ