Националистът Льо Пен разследван за укриване на данъци

Националистът Льо Пен разследван за укриване на данъци

Националистът Льо Пен разследван за укриване на данъци

Френската прокуратура започна разследване на националиста Жан-Мари льо Пен за пране на укрити данъци по подозрение, че той притежава тайна банкова сметка в чужбина, съобщи Франс прес. Бившият лидер на „Национален фронт” отрича обвиненията.

В края на април парижката прокуратура потвърди, че има сигнал от  звеното за финансово разузнаване за тайна сметка в Женева на името на личния асистент на Льо Пен - Жерал Жерен.  В сметката имало 2,2 млн. евро, от които 1,7  под формата на златни монети и слитъци.

Жерен придружава бившият лидер на националистите навсякъде, а освен това е сътрудник на евродепутката Мари-Кристин Арнотю, също много близка на Льо Пен. Льо Пен твърди ,че няма нищо общо с тази сметка и че не се е опитвал да укрива данъци.

Междувременно на 12 юни в Нантер е насрочено делото,  с което Льо Пен оспорва изключването си от „Национален фронт”. Това стана след негови скандални изказвания за Холокоста и емигрантите, които предизвикаха разрив с дъщеря му и сегашен лидер на националистите Марин льо Пен.

Льо Пен призна през април 2013 г. се е имал сметка в швейцарската UBS през 1981. От края на 2013 прокуратура се интересува от доходите на бившия националистически лидер, които са нараснали с 1,1 млн. евро от 2004 до 2009 г. Тече и друго разследване за финансирането на „Национален фронт” и предизборните му кампании за периода, откакто Марин льо Пен оглави партията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ