България

Политика

|

Общество

|

Бакшишите да се легалиризат, призова шефът на Асоциацията на заведенията

Бакшишите да се легалиризат, призова шефът на Асоциацията на заведенията

Бакшишите да се легалиризат, призова шефът на Асоциацията на заведенията

В България НАП приема бакшиша като кражба. Това заяви в ефира на bTV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той е на мнение, че трябва да се легализира оставянето на бакшиш от клиентите. 

Алибегов даде конкретен пример, за да онагледи думите си. "Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни", уточни той. 

В чужбина, по думите му, има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. "Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията. 

Алибегов добави, че инспектори на НАП имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор. "Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева", посочи той. 

Според председателя на  Българската асоциация на заведенията, легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.

Бакшишът е легализиран в рамките на 10 % в САЩ, обясниха икономисти. Разликата обаче е, че там  работодателят е ангажиран единствено с осигуровките на обслужващият персонал в заведението, а трудовото възнаграждение е единствено от бакшишите.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки