Симидчиев предлага връщане на задължителните маски в болниците и градския транспорт

Симидчиев предлага връщане на задължителните маски в болниците и градския транспорт

Симидчиев предлага връщане на задължителните маски в болниците и градския транспорт

Започва нова здравна криза и се задава пик на коронавируса, а контролът трябва да започне сега. Задължително трябва да се носят маски в здравните заведения в жълтите COVID зони - София, Бургас и Варна. Това заяви в ефира на NOVANEWS д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България". 

"Бих въвел маски и в градския транспорт. Това би помогнало пандемията да не протече както преди. Още днес ще го предложа на министерството на здравеопазването", заяви народният представител, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване. 

Според него, профилактиката с маска струва много по-малко от лечението. "Ако не започнем да решаваме сега проблемите в здравеопазването, няма да ги решим в близкото бъдеще. При новите подварианти на "Омикрон" хората вдигат температура, после тя спада и мислят, че всичко е минало, но пак я вдигат. И така няколко пъти. При срещалите се с вируса или ваксинираните, заболяването няма да е тежко", отбеляза медикът.

Симидчиев определи маймунската шарка като периферен проблем по отношение на епидемичната обстановка. Той призова отпускарите да не крият симптомите си, ако имат такива, защото могат да са заразни. И прикани да прекарваме повече време навън и да избягваме места със скупчване на много хора. 

Съседна Гърция решава днес дали да върне правилото за носене на маски на закрито, тъй като броят на случаите на COVID-19 нараства. Гърция изглежда е навлязла в нова COVID вълна, доминирана от бързо разпространяващите се щамове ΒΑ4 и ΒΑ. Властите в страната се събират днес, за да оценят ситуацията и да вземе решение за необходимите мерки, съобщиха гръцки медии. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ