Многото работа - полезна за мозъка

Многото работа - полезна за мозъка

Многото работа - полезна за мозъка

Макар че хората се оплакват, когато графиците им са претоварени, да имаш много работа, е полезно за мозъка, сочат резултатите от изследване, цитирано от ЮПИ. То обхванало възрастни хора. Оказало се, че участниците с претоварени графици се справят по-добре на тестове за запаметяване и обработване на информацията. Това не означава, че работата ни прави по-умни, предупредиха авторите на изследването.

"Смятаме, че да се занимаваш с нещо в напреднала възраст е полезно за когнитивните способности", заяви ръководителката на екипа Сара Фестини от Тексаския университет в Далас.

Получените резултати подкрепят тези от предишни изследвания. Те показаха, че възрастните хора, които са активни в психичен, физически и социален план, са с по-добри умствени способности и с по-малък риск от деменция.

От Американската асоциация за борба с болестта на Алцхаймер препоръчват трите вида активност за поддържане на когнитивните способности.

В изследването участвали 330 мъже и жени на възраст между 50 и 89 години, които отговорили на въпроси от типа "Колко често имате прекалено много задачи за деня, но се справяте с тях?", за да бъде преценено нивото на заетостта им.

Участниците минали също поредица тестове за запаметяване и обработване на информацията.

Било констатирано, че колкото по-голяма е ежедневната заетост на хората, толкова по-високи са резултатите им на тестове, особено когато става дума да си припомнят специфични събития в миналото, пише БТА. Тези резултати не се обясняват с възрастта или образователния ценз.

"Има и други потенциални обяснения за тази връзка - увери експертката по неврологични и поведенчески науки Дебра Флайшман от Медицинския център към университета Ръш в Чикаго, която не е участвала в изследването.

„Заетостта, доходите, етническият произход и расата са важни фактори, които могат да повлияят върху достъпа до поддържащи активния начин на живот ресурси. Освен това физическото и психичното здраве могат да повлияят върху ежедневната активност и резултатите на тестове за запаметяване и когнитивни способности", уточнява експертката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ