Неандерталци са построили кръгове в древна пещера във Франция

Неандерталци са построили кръгове в древна пещера във Франция

Неандерталци са построили кръгове в древна пещера във Франция

Изследователи са открили странни кръгли структури от сталагмити в пещера в югозападна Франция и смятат, че те са създадени от неандералците преди 176 500 години, съобщава списание Nature.

Това измества значително назад във времето периода на заселването на пещерите от вида Homo. Досега най-старото доказателство, че пещерите са били обитавани датира от преди 38 000 години (пещерата Шове, Южна Франция).

Според учените новото откритие в пещерата Бруникел променя и представата за „братовчедите“ неандерталци и техните способности.

Загадъчните древни структури са на 336 метра навътре в пещерата и представляват два овала на пода й, оформени от стотици парчета сталагмити с приблизително еднаква големина. Височината на фигурите е около 40 см.

Близо до тях има следи от огън, кости от животни – мечки и вълци. Това подкрепя хипотезата на учените, че каменните кръгове може би са били използвани при приготвянето на храна.

Строителите на кръговете сигурно са имали някакъв план, за да навлязат толкова дълбоко навътре, където не прониква светлина, допускат откривателите.

Според проф Крис Стрингър от лондонския Музей по естествознание находката е знаменателна, още повече, че възрастта на каменните отломки препраща към ранните неандерталци. По това време те са единствените представители на човешкия род, обитаващи Европа. Температурите на въздуха се понижавали значително и пещерите изглежда са били техните убежища от студа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ