Пробив: Учени възстановиха напълно орган на жива мишка

Пробив: Учени възстановиха напълно орган на жива мишка

Британски медици извършиха истински пробив, успявайки да възстановят напълно орган на жива мишка. Това дава надежда за прилагането на подобна технология и при хората, твърди "Дейли Мейл".

Във възрастна мишка учените възстановиха тимус - лимфоидна жлеза, чрез активиране на природен механизъм, който с напредването на възрастта отказва да работи.

Въпросната жлеза е част от централната имунна система. Във възстановения си вид тя не само заприличала по структура и генетичен състав на жлезите в младите мишки, но и започнала отново да действа. В резултат организмът на старите гризачи започнал да произвежда повече Т-клетки, които се борят с инфекциите. Възстановената жлеза е била двойно по-голяма от жлезата на групата стари мишки, които не били подложени на експеримента.

Възстановяването е станало възможно благодарение на въздействието само на един белтък, отбелязва Клеър Блекбърн от Центъра за регенеративна медицина в шотландската столица Единбург, предаде БГНЕС. Ако същата процедура се приложи спрямо човек, това ще активизира имунитета му, особено при възрастните хора.

Става дума за белтъка FOXN1, който контролира задействането на ключови гени в жлезата. Учените са използвали генетични изменения в мишките, които могат да вдигнат равнището на белтъка под влиянието на химически сигнали.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ