Пак облак, пак затворени летища

Пак облак, пак затворени летища

Пак облак, пак затворени летища

Двете най-големи летища в Холандия – в Амстердам и Ротердам бяха затворени за 8 часа заради поредният вулканичен облак от исландския вулкан. Летището в Амстердам Скипсхол е третото по превоз на товари в Европа и петото по трансфер на пътници. Затварянето му е достатъчно да блокира въздушния трафик в цялата страна. По тази причина е анулиран и полетът на „България еър” от Амстердам за София, който по разписание трябваше да кацне в 14:10 наше време. Беше отменен и ранният сутрешен полет от София до Амстердам.

На "Хийтроу" - най-голямото трансферно летище в Европа се очакват сериозни нарушения в разписанията, заради предстоящи анулирания на полети, редуциране на излитащи и кацащи самолети, закъснения. Активността на исландския вулкан леко се засили през последните 48 часа. Пепелният облак отново се издигна до 8000 метра, каза вулканолог от Института за науките за земята.

Заради голямата плътност на вулканичната пепел в облака, вчера забранената за полети зона обхвана обширни части от Шотландия и Англия. Затворени бяха и летища в Ирландия, включително в Дъблин, което няма да работи поне до 11 ч. по Гринуич (14 ч. бълг. време) днес. В останалите европейски страни въздушният трафик не е засегнат.

Редица авиокомпании, начело със собственика на „Върджин” Ричард Брансън възразиха срещу поредните ."Новото затваряне на европейското въздушно пространство е повече от смешно", заяви сър Брансън. "Пробните полети на авиокомпаниите и на фирмите конструктори на самолети и двигатели не дадоха никакви доказателства, че самолетите не могат да летят при пълна безопасност", подчерта той.

Говорител на "Бритиш Еъруейз" също изрази остра реакция от страна на компанията, като заяви че действията на властите в гражданската авиация са твърде рестриктивни и неоснователни.

Междувременно "Евростар" съобщи, че ще пусне днес два допълнителни влака между Париж и Лондон и още два в обратната посока, за да обслужи увеличения брой пътници.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ