Джо Байдън отново нарече Си Дзинпин диктатор

Джо Байдън отново нарече Си Дзинпин диктатор

Джо Байдън отново нарече Си Дзинпин диктатор

Президентът на САЩ Джо Байдън отново нарече китайския си колега диктатор - ход, който потенциално може да навреди на напредъка, постигнат между двете водещи световни сили, предаде Си Ен Би Си.

Малко след първата си среща с президента на Китай Си Дзинпин от една година, Байдън отговори на въпрос дали все още стои зад коментара си от юни, с който определи Си като диктатор.

„Вижте, той е такъв“, каза Байдън в сряда, след като двамата лидери се срещнаха в кулоарите на Азиатско-тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско.

„Той е диктатор в смисъл, че той е човек, който управлява държава, която е комунистическа, която се основава на форма на управление, напълно различна от нашата“, добави американският президент.

През юни, само един ден след като държавният секретар Антъни Блинкън приключи първото си официално посещение в Пекин, Байдън нарече Си диктатор по време на събитие за набиране на средства за президентската му кампания в Калифорния.

Тогава президентът на САЩ отхвърли опасенията, че коментарите му може да имат негативен ефект, като каза, че те не подкопават и без това нестабилните двустранни връзки.

Тогава Китай разкритикува коментарите на Байдън като „крайно абсурдни и безотговорни“ и „провокация“.

На пресконференцията в сряда Байдън изтъкна нов ангажимент за възобновяване на комуникацията на високо ниво между военните на двете страни, заедно със споразумения за съвместна работа в области, вариращи от изкуствен интелект до контрол на разпространението на опиоида фентанил.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ