Нова германска крайнолява партия се стреми да предизвика коалицията на Шолц

Нова германска крайнолява партия се стреми да предизвика коалицията на Шолц

Нова германска крайнолява партия се стреми да предизвика коалицията на Шолц

Политик от най-лявата парламентарна партия в Германия, който критикува военната подкрепа за Украйна, обяви създаването на отцепническа формация, която има потенциала да разтърси опозицията срещу коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц, предаде Блумбърг.

Сара Вагенкнехт каза пред репортери в Берлин в понеделник, че нейният крайноляв съюз ще бъде готов да се яви на изборите за Европейски парламент следващия юни.

„Федералната република има най-лошото правителство в историята си“, каза тя. „Решихме да създадем нова партия, защото сме убедени, че така не може да продължава. В противен случай вероятно няма да разпознаем страната си след 10 години“, добави Вагенкнехт.

Ходът на Вагенкнехт може да се окаже важен, тъй като тя може да привлече гласоподавателите от крайнодясната „Алтернатива за Германия“, чиято популярност нараства и която води в социологическите проучвания в три източногермански провинции, където трябва да проведат избори следващата есен.

Тя също може да вземе гласоподаватели от партията „Левицата“ и да изложи на риск нейния статут на парламентарна група. Партията, която води началото си от Комунистическата партия на Източна Германия и е раздирана от вътрешни борби, вече има подкрепа от едва 4% в някои проучвания, след като загуби някогашната си доминираща позиция в източните провинции в полза на антиимигрантската „Алтернатива за германия“. Това би я поставило на път да падне под прага от 5% за влизане в парламента на следващите федералния избори след две години.

Една пета от германските избиратели биха обмислили да подкрепят нова партия под нейно ръководство, според проучване, публикувано миналата седмица.

54-годишната депутатка, която е омъжена за съоснователя на „Левицата“ и бивш министър на финансите на Германия Оскар Лафонтен, се противопостави на доставката на оръжия на Украйна, за да й помогне да се бори с Русия, както и критикува икономическите санкции срещу Москва.

„Откъснахме се от евтината енергия, без да имаме надеждни алтернативи“, каза Вагенкнехт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ