Доналд Тръмп се кандидатира за президент на САЩ

Доналд Тръмп се кандидатира за президент на САЩ

Доналд Тръмп се кандидатира за президент на САЩ

Бизнесменът Доналд Тръмп се кандидатира за президент на САЩ, съобщава британският вестник Guardian.

69-годишният Тръмп, известен с фразата „Уволнен си” от реалити предаването „Стажантът”,  от десетилетия флиртува с идеята да застане начело на държавата, но едва днес заяви официално намерението си на сцена в кулата „Тръмп” в Манхатън, пред 8 американски знамена.

„За жалост, американската мечта е мъртва, но ако бъда избран за президент, ще я възродя,” закани се той. „По-голяма, по-добра и по-силна от всякога.”

Тръмп се качи на сцената под звуците на „Rockin’ in the Free World” на Нийл Йънг, и се нахвърли върху почти целия свят, включително и върху Барак Обама, когото упрекна, че е позволил САЩ да се превърне в „държава от третия свят.”

По-голямата част от гнева му се стовари върху Мексико, която обвини в „експорт на най-лошите хора” за Америка, включително престъпници и „изнасилвачи”.

„Те не ни изпращат подходящите хора,” обясни Тръмп и добави: „САЩ се е превърнала в сметище за проблемите на всички.”

„Изпращат ни хора с много проблеми и ни товарят с тези проблеми,” заяви бизнесменът. „Носят дрога, носят престъпност, те са изнасилвачи. Някои от тях са добри хора, но говоря с граничните власти и от тях знам какво получаваме.”

Тръмп обеща, че едно от първите неща, които ще направи като президент, е да построи „велика, велика стена по южната граница и ще накарам Мексико да я плати.”

Бизнесменът заяви, че Обама и предишните администрации са позволили на Мексико, Китай и други държави да отнемат американски работни места и да сринат просперитета на страната.

„Нашите врагове стават все по-силни с всеки изминал ден, а САЩ като държава става все по-слаба. Колко глупави трябва да са лидерите ни, колко глупави са нашите политици, за да позволят това да се случи? Президентът ни е невежа.”

Той допълни: „Политиците само говорят и нищо не правят. Те няма да ни отведат до обетованата земя, повярвайте ми.”

В списъка му с приоритети е замяната на здравната реформа на Обама, известна като Obamacare, с нова, „по-ефективна и по-евтина” система.

Obamacare е изключително деструктивна”, смята Тръмп. Той се обяви и за радикално орязване на разходите за образование с аргумента, че „на хората им писна да харчат най-много пари за образование на глава от населението от всички останали държави”.

Бизнесменът обвини съперника си от Републиканската партия, Джеб Буш, за слабата му позиция по проблемите с образованието, задавайки въпроса: „Как, по дяволите, може да гласувате за този човек?”

Относно глобалната заплаха от тероризъм, бизнесменът се закани: „Никой няма да е по-твърд с „Ислямска държава” от Доналд Тръмп”. Той посъветва публиката да не вярва на статистиките, според които безработицата е паднала до 5,4%. „Истинското ниво на безработица е 18-20%. Не вярвайте на техните 5,4%. Китай отне работните ни места. Мексико отне работните ни места. Ще ни върна работните места и ще ни върна парите.”

Бизнесменът, който отдавна се заиграва с идеята да се кандидатира за президент, обясни, че разбира колко „тежка” задача е това, но че някой трябва да спаси страната от „гибел”. „Умираме, умираме,” каза Тръмп. „Трябват ни пари и ни трябват правилните хора.”

Както задължават действащите закони за финансиране на предизборни кампании в САЩ, Тръмп разкри точната сума на състоянието си. „Не ми трябват ничии пари, наистина съм богат,” каза той. „Богатството ми възлиза на $8,73 милиарда. Няма го казвам, за да се фукам. Казвам го, за да покажа, че това е начинът на мислене, от който се нуждае страната.”

Тръмп се включва в изключително оспорвана надпревара. Той ще се бори с бившия губернатор на Флорида и син и брат на двама бивши президенти, Джеб Буш, както и с бившия държавен секретар, Хилари Клинтън.

10-те кандидати с най-голяма обществена подкрепа – сред които е и Тръмп, макар и по-назад в класацията – ще си спечелят участие в предизборния дебат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ