Реформатори въстанаха срещу готвените промени за втората пенсия

Реформатори въстанаха срещу готвените промени за втората пенсия

Реформатори въстанаха срещу готвените промени за втората пенсия

Депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Гроздан Караджов настояват подготвеният от Министерство на финансите проект за промени в Кодекса за социално осигуряване да не бъде внасян изобщо за обсъждане в парламента. Текстовете са свързани с изплащането на пенсиите от частните пенсионни фондове.

Според тях, промените се правят прибързано и затова настояват министърът на финансите Владислав Горанов да оттегли проекта, за да може той да бъде подложен на широко обсъждане - поне шест месеца, посочва БНР. Целта е през това време да се направят изчисления как подготвеният проект ще се отрази на средния размер на пенсиите и на доходността на пенсионните фондове.

С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага средствата от индивидуалните партиди да отиват в обща сметка, от която да се изплаща пенсията от задължителния, втори стълб, а наследяването на сумите отпада. Промяната се отнася за родените след 31 декември 1959 г. и ще засегне правата на 3,5 млн. души, които задължително внасят по 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 години.

Според депутата Гроздан Караджов промените са прибързани и са направени потайно, дори и от социалния министър Ивайло Калфин, а зад това стоят определени цели.

„Бърза се и именно затова ние виждаме две грозни цели на този законопроект. Едната е да се прехвърли от болната глава на здравата, т.е. НОИ е в окаяно състояние, дайте преди това да стане ясно - да прехвърлим тези 7-8 млрд. натрупани, за да го съживим. И втората е, че наистина в момента текат преговори за закупуване на един от големите пенсионни фондове и нека министърът на финансите ясно да заяви участва ли в тази игра на покупко-продажба, или не. След КТБ това ще е може би най-голямата кражба, която ще се осъществи, ако тези промени минат в парламента”, посочи Караджов, цитиран от „Дарик”.

Според народния представител Мартин Димитров решение трябва да се вземе след сериозен дебат и след оценка на активите на пенсионните дружества.

„Вторият стълб - задължителното допълнително пенсионно осигуряване са частни средства на частни лица и индивидуални партиди. С този законопроект се прави опит те да могат да бъдат използвани само за пожизнена пенсия и да не бъдат наследявани от нашите наследници, т.е. това е квазинационализация”, подчерта Димитров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ