Бюджетите на НЗОК и ДОО ще бъдат обсъдени на първо четене в пленарната зала

Бюджетите на НЗОК и ДОО ще бъдат обсъдени на първо четене в пленарната зала

Бюджетите на НЗОК и ДОО ще бъдат обсъдени на първо четене в пленарната зала

Бюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване за догодина ще бъдат обсъдени на първо четене в пленарната зала. Парите за НЗОК бяха бламирани от бюджетната и здравната комисия, а премиерът Николай Денков предупреди, че това е опасно за здравето. С гласове „въздържал се“ депутатите от ГЕРБ – СДС и от ДПС не дадоха положителна оценка на план – сметката за здраве, предава БНР. 

Над 8 милиарда лева е бюджетът на Здравната каса за догодина, но той бе бламиран от двете ключови комисии – бюджетна и здравна, на което премиерът Николай Денков реагира остро: "Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето! Буквално".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни вота срещу здравния бюджет, предложен от некоалиционното правителство. "Първото е, че се забранява за 2024 г. разкриването на нови болници и нови клинични пътеки. Второто, което най-много ни смущава, че от принципала -  министъра на здравеопазването - обществените поръчки, за които вече има много съмнения, разбира се, за онколекарства, отиват директно в Касата", каза той. 

Извън парите за здраве – от юли догодина пенсиите ще се покачат с 11 %. Максималният осигурителен праг също се вдига от настоящите 3 400 на 3750 лева. Минималният праг също расте – от 780 лева тази година до 933 лева догодина, какъвто ще бъде и размерът на минималната работна заплата.

Преди работата по два от трите бюджетни закона се очаква традиционният блиц парламентарен контрол.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ