До ноември ще започнат да обучават персонал за въздушната медицинска помощ

До ноември ще започнат да обучават персонал за въздушната медицинска помощ

До ноември ще започнат да обучават персонал за въздушната медицинска помощ

Държавата създава дружеството "Хелимед Сървисис", което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. Проектът касае обществото и трябва да бъде разграничен от политиката. Това заяви в ефира на NOVA NEWS Георги Гвоздейков, ръководител на спешната въздушна помощ.

Според него, хеликоптер ще бъде взет на лизинг, за да бъде лицензирано дружеството. "До ноември ще го осигурим и ще започнем да обучаваме персонал. Обществената поръчка ще бъде проведена от Министерството на здравеопазването. Ще участват производители от Европа и света. Средствата са осигурени, ще се изграждат шест оперативни бази", подчерта той.

Разчитам на професионалисти в своята област - пилоти, инженери, лекари, финансисти. Ние сме сериозен и мотивиран екип, обясни Гвоздейков. И допълни, че назначението му не е незаконно, тъй като е бил депутат.

"Създаването на търговското дружество е заради необходимостта да отговорим на регламента, принципал е Министерство на транспорта, собственик на капитала е държавата. Законът е спазен. Направен е анализ, изследвани са модели в Европа. Спрели сме се на три възможни варианта в България - доставка на специализиран екип до мястото на произшествието, обработване на пациента на място и по време на полет. Следващата мисия е среща с друг наземен екип - с линейка. След това откарване до болница по най-бързия начин. Третата мисия е бърз трансфер между болници", разказа Гвоздейков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ