Джевдет Чакъров: Колективните органи ще решат дали Пеевски да бъде изключен

Джевдет Чакъров: Колективните органи ще решат дали Пеевски да бъде изключен

Колективните органи ще решат дали Пеевски да бъде изключен. Това заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров по повод поисканата оставка на председателя на ДПС Делян Пеевски от почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган. В писмо до членовете на ДПС, изпратено до медиите, Доган пише, че в Движението има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията“.

Последва отговор, също под формата на писмо, от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало. „Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си,  за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората“, написа Пеевски.

„В обръщението си почетния председател г-н Ахмед Доган е пределно ясен - без недомлъвки. Казва каква е ситуацията в партията, в страната ни и в международен план. Всички сте запознати с неговото послание. Колективните органи на ДПС в следващите дни ще се съберат, всеки член ще вземе отношение и ще се стигне до решение. Голяма част от хората още вчера се обадиха - те споделят призива на д-р Доган. Той изказва притеснение, че няма нормално функциониране на база на демократичните принципи в нашата политическа сила. И призовава да се освободим от страха и да сме на висотата на отговорностите си. ДПС е преживяло много такива моменти, надяваме се, че разумът ще надделее. Не бива да има разцепление”, коментира председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

По думите му в заседанието на колективните органи вероятно ще участва и Ахмед Доган. „Уставът ще бъде спазен. Кой ще получи папката с втория мандат още не е решено. Призовавам за разум и другите партии и да се състави редовно правителство, което да функционира. Страната е в сериозна политическа криза”, допълни той. 

„Вчерашната ситуация показва, че кризата в ДПС вече почва да се разрешава. В близко време колективните органи, за които постоянно говорим, ще се съберем, всеки ще каже своето мнение и ще се вземе решение. Ако Централният съвет прецени, че Пеевски не е прав, и да продължава да упорства, нещата ще се решат”, коментира пред медиите изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай.

„Ако му отнемат възможността да бъде председател на партията, това не е сваляне. Може да остане член на ДПС. Когато човек е вътрешно убеден, че иска да работи и да живее с партията, може да остане член. Това, че някой се възприема за велик и забравя, че има кусури, показва, че той не живее с идеите на тази партия”, каза още Аталай.

ДПС ще вземе втория мандат и ще предложи разговор с другите политически формации. Ние сме готови да предложим правителство, но ако решат, че не могат с нас, отиваме на трети мандат, добави Аталай.

„В устава на нашата партия има един член за ролята и мястото на почетния председател, който липсва в другите партии: „Основателят и първи председател на ДПС е почетният председател на партията“. Това каза в интервю за bTV Хасан Азис, член на Централния съвет на ДПС и бивш дългогодишен кмет на Кърджали по повод сблъсъка между почетния председател Ахмед Доган и председателя Делян Пеевски.

Хасан Азис отбеляза, че в писмото си Доган призовава, а не налага. Призивът за оставки е насочен към колективните органи, коментира той. Азис отбеляза също, че по устав почетният председател може да свика заседание на Централното бюро и други колективни органи, но уточни, че не знае дали се готви да го направи.

Ахмед Доган поиска 6 оставки: Делян Пеевски – един от двамата председатели на ДПС; Халил Летифов – зам.-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро; Станислав Анастасов – зам.-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро; Хамид Хамид – зам.-председател на парламентарната група на ДПС и член на Централното оперативно бюро; Ертен Анисова – зам.-председател на парламентарната група на ДПС; Радослав Ревански – член на Централното оперативно бюро.

Именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите оставки.

Изречението „Късно е либе за китка“ в писмото на почетния председател Азис преведе като „връщане назад няма“.

„Когато председателите на партията и почетния председател си говорят с писма това е знак, че има проблем. когато между двамата председатели има разминаване и това е в медиите, това е знак, че има проблем“, коментира Азис.

С броя на избирателите, гласували за Движението за права и свободи на последните парламентарни избори той опроверга тезата, че благодарение на Делян Пеевски партията е получила повече гласове. 

„Факт е, че на последните парламентарни избори с настоящото ръководство ние имаме исторически резултат с 47 народни представители – най-много в историята на страната ни. На 9 юни 2024 г. ние имаме 366 310 гласа, на предходните избори, с предишно ръководство, нашият резултат е 347 700. На по-предишните избори нашият резултат е 344 512. Всъщност увеличението като брой гласове с новото ръководство е 18 610 гласа. Ако 2023 г. избирателната активност беше толкова ниска, ние щяхме да имаме най-малко толкова депутати, колкото и сега“, подчерта Азис.

Напрежението в ДПС беше породено от гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли. Стана ясно, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поискал да се гласува „против“, предложения от ГЕРБ кабинет. Делян Пеевски призна, че има такова искане, но обяви, че ще „изпълни волята на хората“. В крайна сметка част от депутатите на ДПС гласуваха „против“ кабинета „Желязков“. На 6 юли почетният председател на партията Ахмед Доган се срещна с тях в лятната си резиденция в парк „Росенец“. На срещата не беше поканен председателят на ДПС Делян Пеевски, беше поканен само другият председател – Джевдет Чакъров. На 7 юли Пеевски излезе с писмо, озаглавено „Няма тема „Доган – Пеевски“, има тема „Пеевски и дерибеите“, а на 8 юли се срещна в хотел в София с областни председатели на партията.    

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ