Илхам Алиев определи България като стратегически партньор

Илхам Алиев определи България като стратегически партньор

Илхам Алиев определи България като стратегически партньор

"България и Азербайджан са стратегически партньори. Сравнително наскоро подписахме съответната декларация. Накратко, това е много високо ниво на сътрудничество. Разбира се, нашето стратегическо сътрудничество обхваща много области, включително и енергийната сигурност", заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на срещата на четири очи с министър-председателя на Република България Кирил Петков, който е на посещение в Баку, съобщава News.az.

"В момента това е една от водещите теми в световния дневен ред. Днес ще бъдат обсъдени тези и други въпроси. Радвам се, че установихме сътрудничество в областта на енергетиката. По Южния газов коридор вече има пряка линия до България. Това, разбира се, е дългосрочно сътрудничество, което ще има голям потенциал в бъдеще - не само в областта на енергетиката, но и в други области като търговия, инвестиции, създаване на съвместни.предприятия, туризъм", заяви президентът Илхам Алиев. Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки, стана ясно по време на разговорите между българския премиер и президента на Азербайджан. Петков и Алиев, освен двустранна среща, вчера проведоха и работна вечеря.

В рамките на посещението си в Баку днес министър-председателят проведе среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. По време на разговора премиерът Петков бе запознат с проектите им. Бе отбелязано още, че търговският оборот между двете страни може да бъде увеличен, като нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България. Представителите на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата благодариха на премиера Кирил Петков за подкрепата за назначаване на почетен консул на България, който да подпомогне връзките между фирмите в двете страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ