България

Политика

|

Общество

|

Йорданов: Николов предлагал България да мине на схемата на други страни с “Газпром”. Василев отказвал

Йорданов: Николов предлагал България да мине на схемата на други страни с “Газпром”. Василев отказвал

Йорданов: Николов предлагал България да мине на схемата на други страни с “Газпром”. Василев отказвал

Състоянието в енергетиката не е много приятно, но там основата вина се носи от бившия финансов министър Асен Василев Това заяви в интервю за БНР заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

„За пред хората и по споразумение министерствата бяха образно казано парцелирани. Практически министър-председателят и финансовият министър се месиха изключително грубо в работата на всички министерства, особено в регионалното развитие и в енергетиката“, каза той.

„Василев блокира регионалното министерство като не му позволи да харчи парите от бюджета за ремонт, поддръжка и ново строителство на пътища. Спирането на старите плащания доведе до това, че нито една фирма не искаше да работи. В резултат имаш министерство, което нищо не върши, а тук става въпрос за живот на хората. На Василев не му пукаше за това“, добави Йорданов.

Той заяви, че министърът на енергетиката Александър Николов на няколко пъти е предлагал на Министерски съвет „България да премине на същата схема, по която работят германците, гърците и италианците" с „Газпром“  но Асен Василев е отказвал.

„След като започна войната в Украйна и Европейския съюз реши да налага санкции, България като лоялен партньор прие, че ще спазва тези санкции и „Газпром“ спря подаването на газ. Няколко седмици по-късно обаче се оказа, че когато опря до други държави освен България и Полша, като например Германия, Гърция и мисля Италия, те приеха някаква схема и доставките от „Газпром“ не спряха, а цената остана същата, каквато им е по договор“, каза Йорданов.

Заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов подчерта, че няколко пъти Николов е предложил на Министерски съвет да приложим същата схема, защото видимо този начин на разплащане не се нарушават санкциите, поне формално.

„Тогава цената, дебело ще подчертая, щеше да е същата, каквато ни е по договор, а не с 30 и кусур процента по-скъпа, както е сега. След няколко твърди разговора Асен Василев спира това. Тогава Министерство на енергетиката няма друг начин, освен да купува газ през посредници, отново руски газ, само че с 30% отгоре“, каза Йорданов.

Според Йорданов, Николов е опитвал да минимизира щетите, колкото може. 

„Тогава бяхме коалиционни партньори и не вървеше да се избиваме едни други пред хората“.

Шефа на КЕВР го назначихме в името на коалицията, допълни той.

„Ние се примирихме в името на коалицията да гласуваме за шеф на КЕВР един човек, който не отговаря на никакви условия по конкурса“, каза Йорданов.

„Това им е манталитетът – да те обвиняват, че си поддръжник на ГЕРБ или ДПС, на седемте джуджета и Снежанка, ако им посочваш някои грешки. Пред тази дилема какво правиш? Приемахме тези щети“, заяви заместник-председателят на ИТН. По думите му каквото и да са обещали като поведение, е било спазено, „дори да носи политически щети“.

За коментарите от стана на БСП, че служебният кабинет демонстрира реваншизъм към предишното управление, Йорданов каза, че от левицата са се държали като слуги на „Продължаваме промяната“ в рамките на коалицията.

„БСП се съгласяваше за всичко, като условието беше Корнелия да бъде оставена да прави каквото си иска в оръжейния сектор. Това беше голямата цена на БСП“, каза той.

Йорданов каза, че от „Има такъв народ“ не говорят за реваншизъм, въпреки че всички зам.-министри на партията са били уволнени от служебния кабинет.