Костадинов: Депутатите нямат право да отхвърлят предложението за референдум

Костадинов: Депутатите нямат право да отхвърлят предложението за референдум

Депутатите нямат право да отхвърлят предложението за референдум, когато има повече от 400 хил. подписа. Това заяви на брифинг лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод вчерашното решение на парламента за отхвърляне на предложението на Инициативния комитет за провеждане на референдум за запазване на българския лев.

Според него народните представители са "паднали жертва" на собствената си юридическа немощ, защото са нарушили закона и са създали юридически вакуум. "Депутатите нямат право да отхвърлят предложението за референдум, когато има повече от 400 хил. подписа. Единственото основание, което имат, е, ако нарушава закона за провеждане на референдумите, който казва, че по вече влезли в сила международни договори, референдуми не могат да се произвеждат. Единственото решение е президентът да насрочи референдум", каза Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" попита какво се случва, когато едно решение за отхвърляне бъде отхвърлено и си отговори, че това означава, че референдум ще има.

Според Костадинов би било добре президентът да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса за референдума и след като и той се произнесе, че законът не е нарушен, съответно такъв референдум да бъде произведен до края на годината. Лидерът на "Възраждане" е на мнение, че Конституционният съд няма да погази закона, защото там има професионалисти, които ще защитят правото на 604 хил. българи да бъдат питани. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ