Министърът на икономиката очаква отлична 2023 година

Министърът на икономиката очаква отлична 2023 година

Министърът на икономиката очаква отлична 2023 година

Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за една отлична 2023 година. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

Според него нежеланието на служебното правителство да внесе бюджет ще се отрази „много по-малко негативно“ на икономическото състояние на страната, отколкото ако то внесе бюджет.

„Всеки ден имам срещи с бизнеса и работодателски организации и отвсякъде чувам едно и също: „Добре че внесохте само удължаващ бюджет“. Това е истината. Погледнете една година назад и ще видите какво се случи в парламент без ярко изразено мнозинство и как се злоупотребяваше с бюджета. Това доведе и до голяма част от инфлацията, която имаме натрупана днес – тези неразумни решения. Буквално се гасеше огън с бензин. Бореха инфлацията с покачване на доходите“, коментира той.

Според него сега е момента за малко по-консервативно поведение.

„Ако внесем бюджет не знаем какво ще излезе от парламента. Виждаме как депутатите един срещу друг наддават – кой ще даде повече“, добави Стоянов.

Той обясни, че повишаването на основния лихвен процент в БНБ е знак, че се отчита основните инфлационни процеси и борбата с инфлацията става по-сериозна.

Според него нивото за инфлация продължава да спада и в този момент като се очакват по-добри данни за ноември и декември

„България е на финалната права за разрешение за влизане в еврозоната, като инфлацията е единствения критерии, който е притеснителен. Разбира се, в момента инфлацията е по-висока в цял свят, но в България тя е малко по-висока от средната за ЕС и има накъде да върви надолу“, обясни Стоянов.

Той е категоричен, че в момента вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е много висока.

„Инфлацията ще бъде измерена през април или, когато е конвергентния доклад , който окончателно ще потвърди влизането ни в Еврозоната. В момента правим сериозни стъпки и аз съм уверен, че инфлацията ще започне да пада със сериозно темпо“, каза Стоянов.

Относно предоставянето на оръжие на Украйна Никола Стоянов коментира, че решението на Народното събрание е насочено към Българската армия, а не към оръжейната индустрия у нас. Вчера стана ясно, че списъкът на Министерството на отбраната е готов като икономическия министър коментира, че България ще предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси.

„Това, което даваме на Украйна, така е преценено, че да не наруши боеспособността на Българската армия. От това какво можем да дадем, те (Украйна) са преценили от какво имат нужда.

Ембаргото на ЕС за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери той като изтъкна, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

Смятам, че много сериозна подкрепа ще окажем", посочи той.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ