НДСВ ще обсъди на конгрес завръщането си в политиката

НДСВ ще обсъди на конгрес завръщането си в политиката

НДСВ ще обсъди на конгрес завръщането си в политиката

НДСВ се събира на конгрес следващата събота, посветен на завръщането на партията в политиката. На него ще бъде обсъдено участието на НДСВ в избори от всякакъв калибър - местни, парламентарни, президентски. Това заяви в ефира на БНТ съпредседателят на формацията Станимир Илчев. 

"НДСВ няма нищо общо с усилията на политическото инженерство. Затова решихме, че е крайно време да се върнем в политическия процес. Просто е болезнено да гледаш как експертите на НДСВ са се превърнали в донори на други партии", заяви Илчев.

В НДСВ има хора с опит, компетентност и тествани във всяка политическа ситуация, добави той.

"Ние оставаме центристка патрия и даваме отговор авансово на въпроса къде е центъра на българската политика – донякъде това е ДПС, но къде е реалният център? Защото той не може да бъде носител само на една партия. Разцентровано е самото мислене, разцентровано е мисленето на политическата класа, което се увлича в някакви преговори, които всъщност са договаряне. Без коалиционно споразумение няма как да бъде съставен какъвто и да е било кабинет, независимо дали ще го намираме за експертен, технически и така нататък", каза още Илчев.

От НДСВ няма да канят в редиците си членове на партията, които впоследствие безкритично са се проявявали в други партийни проекти, посочи още Илчев.

"Бъдещите ни партньори трябва да отговарят на тези изисквания – свобода на личността и на инициативата, движението на хората, капиталите, това е национално оцветения либерализъм. Нека да спрат да ни квалифицират като политически мъртъвци, зомбита, силиконови партии, патерица на този или на онзи. Каква патерица, за Бога? Патерица е много неприемлива квалификация за когото и да е било, ако върши една обективно измерима дейност и от нея има някаква полза", каза още той.

Илчев допълни, че Симеон Сакскобургготски не е против връщането на партията на политическата сцена. "Негово величество се оттегли през 2009 от реалната политика. Друг е въпросът, че не е загубил контакта с нас. Разговорите с него са вдъхновяващи и насърчителни. Велика тайна е защо преди няколко години, когато направихме подписка на общественици, интелектуалци и експерти с призив на него да се повери неофициален статут с дипломатически функции, това предложение беше посрещнато с мълчание. Хората, които не реагираха на този призив, между другото, най-трескаво търсят контакт с него по всякакъв повод и са най-щастливи, когато отидат във Врана да поговорят с Негово величество. Ето още една аномалия на целия български социален и обществен живот", допълни Илчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ