Папата поднесе извинениe на коренното население в Канада

Папата поднесе извинениe на коренното население в Канада

Папата поднесе извинениe на коренното население в Канада

Папа Франциск се извини за съучастието на Католическата църква с „катастрофалната“ политика на Канада за асимилация на местно население, предаде Асошиейтед Прес. Той заяви, че насилствената асимилация на местните народи към християнството чрез католически училища е унищожила тяхната култура, разкъсала е семейства и е маргинализирала следващите поколения.

„Дълбоко съжалявам“ – с тези думи Франциск се обърна към към членовете на местната общност, събрали се в бившето училище на юг от Едмънтън, Албърта.

 Той нарече училищната политика „катастрофална грешка“, която е несъвместима с Евангелието, като допълни, че е необходимо по-нататъшно лекуване на раните.

„Смирено моля за прошка за злото, извършено от толкова много християни срещу коренното население,“ каза папата.

В първото събитие от своето седмично „поклонение на покаянието“, Франциск пътува до земите на четирите местни нации Кри, за да се помоли на гробището и след това да поднесе извинението си на близките на засегнатите от политиката за асимилация.

 Четирима вождове придружиха папата до мястото на разрушеното училище за членове на племето ерминескин и му подариха шапка с пера, което го направи почетен лидер на общността.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ