България

Политика

|

Общество

|

Радев: Внесеният от служебния кабинет бюджет е тест за политическата зрялост на всички партии

Радев: Внесеният от служебния кабинет бюджет е тест за политическата зрялост на всички партии

Радев: Внесеният от служебния кабинет бюджет е тест за политическата зрялост на всички партии

49-ото Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме някои закони, дори да няма формирано правителство. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев като уточни, че няма да бърза с процедурата по връчването на мандатите. 

"Политическата ситуация е достатъчно сложна и тя изисква много внимателен подход. Тя изисква диалогичност и разум от всички отговорни фактори. За разлика от предишните, 49-ото Народно събрание не може да си позволи луска да не приеме критично важни закони дори да няма правителство. Затова и свиках консултации с всички парламентарни групи веднага, след конституирането на НС, за да стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство и бюджет", заяви президентът Румен Радев. 

Искам да благодаря на партиите за тяхната диалогичност и откровение по време на консултациите и изразената позиция от множеството от тях, че ако следваме стандартен темп на конституционната процедура за мандатите, и не се състави кабинет, те няма да имат време нито да приемат бюджета, нито важните закони, а и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив в последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година. За да можем да наваксаме и да приемем поне най-важните закони и решения, парламентът има нужда от време, посочи държавният глава. 

"Въпросът с първия мандат е важен, но е по-важно държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде индикатор. Това, което тръгнаха да правят – повече диалогичност и търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България. Така че, да, важно е времето на връчване на мандата, но по-важна е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи още тези дни. Всеки ден е ценен", посочи Радев.

По думите му, внесеният от служебното правителство бюджет е тест за компетентността, политическата зрялост и държавническото отношение на всички партии с амбиция за власт. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ