Радев възложи предизборна задача - повишаване на доверието в машинния вот

Радев възложи предизборна задача - повишаване на доверието в машинния вот

Радев възложи предизборна задача - повишаване на доверието в машинния вот

На 2 октомври ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори и това е основната задача пред служебното правителство – тяхната организация и провеждане. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представителите на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на вота. В срещата участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция "ГРАО" в МРРБ и на "Информационно обслужване" АД.

"От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е също така това мнозинство да се ползва с висока легитимност, която идва от високата избирателна активност", каза още държавният глава.

По думите му, високата избирателна активност изисква както активна кампания и ангажираност на партиите и кандидатите за народни представители, с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, които да дадат увереност в прозрачността, честността и достъпността на изборния процес .

Радев посочи, че на първо място това означава повишаване на доверието в машинния вот. "Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на броя на сгрешените и манипулирани протоколи, допринесе и за намаляване на купения вот. Затова са необходими ясна методика и публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите - от съхраняването на машините, през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата", заяви държавният глава.

Необходима е също и активна информационна кампания за машинното гласуване, каза президентът, като изрази надежда всички разяснителни материали за кампанията да бъдат изготвени навреме, а също медиите да се ангажират с тяхното регулярно излъчване.

Румен Радев посочи като друга задача във връзка с изборите борбата с купения вот. Изборите, организирани миналата година от двете служебни правителства, показаха, че е възможно да се води резултатна борба срещу купения вот. Уверен съм, че борбата с това недопустимо за една демократична страна явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство, и на органите на реда, които натрупаха опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат по-нагоре по веригата към самите източници на това финансиране, каза той.

Президентът очаква също и тази година МВР с помощта на държавната администрация да даде възможност на всеки българин зад граница, независимо къде се намира, да упражни своя вот.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отчете като проблем съхранението на машините за гласуване. Друг проблем за ЦИК е гласуването в чужбина и по-точно приемането на избирателните протоколи, така че членовете на избирателни комисии да не чакат до сутринта.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че ще използват всички добри практики за обезпечаване на законосъобразното протичане на изборния процес. Стремеж е да се спрат новите практики за изкривяване на вота на избирателите и да се представят пред закона виновните за тях. "МВР е създало план за действие, задачите са разпределени", каза Демерджиев.

Министърът на външните работи Николай Милков обясни, че е създадена работна група "Избори", която покрива спектъра от действие на СИК-овете в чужбина, както и логистиката. Разчита се на същите хора от миналата година. Дадени са указания на задграничните представителства да получат разрешение за провеждане на изборите. "Вече има и получени съгласия, които са към десетина, но ще растат. Очакваме разкриването на 700 до 750 секции, но министерството се подготвя за организация на около 800 секции", каза външният министър.

Милков каза още, че е отпусната сума за организиране и провеждане на изборите в чужбина - над 7 милиона и 635 хиляди лв. Той смята, че в Русия няма да има проблеми с поисканите избирателни секции. Там обикновено се организират 4-5, сега може да има вероятно 3.

"По отношение на Украйна нямаме посолство, но сме поискали тук в България съгласие чрез украинското посолство. Ще се разчита на активността на българската общност, защото командироването е в условията на съществуващ военен риск", посочи Милков и призова за бързо подготвяне на книжата, за да може да се организира изпращането. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ