Росен Желязков: Доверието може да се възстанови, ако Мария Габриел вземе втория мандат

Росен Желязков: Доверието може да се възстанови, ако Мария Габриел вземе втория мандат

Росен Желязков: Доверието може да се възстанови, ако Мария Габриел вземе втория мандат

Не съм разговарял с Мария (номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел), но си мисля, че нейната позиция в момента ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието. И това може да бъде възстановено – говоря от свое име, ако от "Продължаваме промяната" ясно и категорично кажат, че при президента ще отиде Мария да получи мандата. Това заяви в ефира на bTV председателят на Народното събрание Росен Желязков във връзка със записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната". Желязков уточни, че не е слушал целия запис, а е чел заглавията в медиите, свързани с него. 

Той обяви още, че не е вярно, че Габриел почти се е разплакала по време на разговорите с ПП-ДБ и напомни, че е участвал в тези разговори. 
"Който познава Мария, знае, че тя не е от момичетата, които плачат. Този разказ има белезите на една много неприятна презентация на жената в политиката като нещо ретроградно – видите ли в един момент няма кураж и си изпуска нервите. Тази интерпретация е вредна", подчерта председателят на парламента. 

Желязков обяви, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере днес да направи анализ на ситуацията от гледна точка на мандата. 

Риторичен въпрос е дали с изваждането на този запис в този момент не се минира процесът по съставяне на правителството с втория мандат, каза председателят на НС. Той отказа да коментира поста във Фейсбук на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова: "След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: "вратата е ей там". 

"Ние трябва да съумеем в момента да върнем доверието в процеса, а доверието в процеса може да се върне, само ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран, а не кабинет с политически задачи, които още на първите седмици и месеци ще взривят доверието. И тогава ще се сочи някой за виновен – в случая ще се сочи ГЕРБ за виновен, че е развалил кабинета", коментира Желязков. Според него важен гарант ще е "Демократична България", които са настоявали за експертен кабинет и са отказали да предлагат свои хора в него.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ