Сблъсъци по време на антиправителствени протести в Белград

Сблъсъци по време на антиправителствени  протести в Белград

Сблъсъци по време на антиправителствени протести в Белград

Не стихва гражданско недоволство в Сърбия след президентските избори. Протестиращи атакуваха тази нощ кметството в Белград, където е Републиканската избирателна комисия. За разлика от предишните мирни демонстрации обаче снощи се стигна до сериозни сблъсъци, съобщава  Нова тв.

Осем полицаи бяха ранени по време на протестите през нощта на 25 декември. Тридесет и осем души са задържани във връзка с безредиците, съобщи началникът на сръбската полиция Ивица Ивкович, като уточни, че един от полицаите ще бъде опериран.

"Единственото, което тази държава трябваше да осигури на своите граждани беше да свободният избор за това кой да ръководи страната. Но те ги откраднаха. Вучич - откраднахте не един, а хиляди и хиляди гласове", заяви Мариника Тепич, лидер на коалиция "Сърбия срещу насилието".

След това протестиращите се насочиха към парламента. Полицаи използваха сълзотворен газ, след като десетки мъже, които опозицията описа като "провокатори", започнаха да чупят прозорците на сградата с камъни и пръчки.

"Тук вече няма място за шеги и за спокойствие. Мисля, че хората най-накрая трябва да се събудят. Вече нямаме право да кажем - не ме интересува, не ме засяга. Засяга всички ни и то много", каза Анка Ивкович, протестираща.

Само часове преди ескалацията на напрежението президентът Александър Вучич отказа обвиненията за манипулация на вота и отхвърли възможността за прегласуване в Белград. Опозицията твърди, че над 30 хиляди души са пристигнали в столицата и са пуснали гласа си под фалшива самоличност. По този начин са осигурили пълно мнозинство на управляващата партия.

Междувременно днес  протестиращи блокираха министерството за държавно управление в Белград. Те настояват веднага да предоставят пълният избирателен списък от вота на 17 декември, когато се проведоха предсрочни парламентарни избори и избори за местна власт.

Движението по улица "Бирчанинова“ пред министерството бе блокирано от протестиращите студенти.

Опозицията твърди, че управлението на президента Александър Вучич, чиято партия отново спечели, е фалшифицирало резултатите.

Организаторите на протеста обявиха, че ще има "и други блокади" в Белград,  съобщава БНР. 

В демонстрацията участват и студенти от Нови сад.

Вчера в сръбската столица се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, които се опитаха да влязат в сградата на кметството. По информация на властите, 8 служители на реда са пострадали, а 38 са арестуваните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ