България

Политика

|

Общество

|

Сформиране на конституционно мнозинство обсъдиха Борисов и Карадайъ на четири очи

Сформиране на конституционно мнозинство обсъдиха Борисов и Карадайъ на четири очи

Сформиране на конституционно мнозинство обсъдиха Борисов и Карадайъ на четири очи

Подкрепа за промени в Конституцията и възможностите за излъчване на редовно правителство са били обсъдени на лична среща между лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и Бойко Борисов.

Това съобщиха самите те след разговора, който продължи над 30 минути. Карадайъ се видя с Борисов и Десислава Атанасова в парламента.

"Съдебната реформа минава през промени в Конституцията. Ние споделихме, че в това Народно събрание евроатлантическите формации на база ценности и принципи могат да сформират конституционно мнозинство ", заяви Карадайъ. Той уточни, че разговорът бил по инициатива на ГЕРБ, които възнамеряват да проведат такива срещи с представители на всички партии. Такива консултации ще инициира и ДПС, а темата за сформиране на конституционно мнозинство, според Карадайъ е база, на която разговорът с първата политическа сила може да продължи.

Борисов на свой ред потвърди, че има съгласие между ГЕРБ и ДПС за промени в конституцията, свързани с правосъдната реформа. На едно мнение били и за съставянето на бюджета.

"Ако ни потрябва конституционно мнозинство, е хубаво да имаме подкрепата и на други партии", каза лидерът на ГЕРБ. Той отново заяви, че иска да се коалира с ПП-ДБ, но и търси още по-широка подкрепа по темите за правосъдната система, Европа и НАТО, за да се "успокои държавата".

Към момента от ДПС "не го виждат" да подкрепят правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ, коментира втората основна тема в разговорите между двамата лидери Мустафа Карадайъ

"В това Народно събрание има нещо, което е по-различно от другите - в старта на Народното събрание има воля за разговори, като ние се надяваме те да прераснат в конструктивен диалог. Първите две политически партии в този парламент могат да сформират мнозинство", обобщи Карадайъ.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Apple представи първите си очила за смесена реалност
Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици