Въвежда се корпоративен данък от 15% за големите наши и чужди компании

Въвежда се корпоративен данък от 15% за големите наши и чужди компании

Въвежда се корпоративен данък от 15% за големите наши и чужди компании

Въвежда се корпоративен данък от 15 % за многонационалните и големите национални групи предприятия. Това решиха късно снощи депутатите, приемайки на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се въвеждат правилата на европейска директива за осигуряване на минимално ефективно данъчно облагане на големи многонационални групи предприятия и големи изцяло национални групи, опериращи на единния пазар, предава БТА. 

Допълнителните печалби на многонационалните и големите национални групи предприятия ще се облагат с допълнителен данък и с национален допълнителен данък. Минималното ефективно данъчно облагане ще се прилага за фирми с оборот от най-малко 750 000 000 евро или левовата им равностойност. Данъчната ставка на допълнителния данък е положителната разлика между 15 на сто и ефективната данъчна ставка на многонационалната или голямата национална група предприятия за юрисдикцията.

С редакция, предложена от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) в пленарната зала, се даде възможност от допълнителен данък да бъдат освободени инвестициите на компаниите. Преди това депутатите отхвърлиха друго подобно предложение на Добрев. 

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че с измененията се въвежда 15 % корпоративен данък за компании с оборот над 750 млн. евро по европейска директива. „Директивата предвижда изключения от 15-те процента за определен тип разходи. Тези изключения бяха за работни заплати и за дълготрайни материални активи за инвестиции, но това не беше прието, тъй като то е в нарушение на директивата, която изисква данъкът да остане поне 15 %, независимо от изключенията“, посочи той. Василев обясни, че с направеното от Делян Добрев предложение в пленарната зала обаче се дава възможност само инвестициите да бъдат освободени. Ако се правят капиталови инвестиции, това би повишило производителността на труда и работните заплата, така че Министерството на финансите подкрепят предложението в този му вид, добави министърът. Това, което гласуваме, влиза в сила от 1 януари 2025 г., обясни още Асен Василев.

Не беше подкрепено предложението на „БСП за България“ с данък да се облагат свърхпечалбите на банките, както и предложението на Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) за използване на данъчна преференция от земеделски производители.

С измененията се въвежда нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпен корпоративен данък за инвестиции, която може да се прилага до 31 декември 2029 г., но само след датата на получаване на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ